Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu: Jedan papir menja sve

  0

  Potpuni prelazak sa cigareta na IQOS značajno smanjuje izloženost organizma štetnim materijama, objavila je Američka agencija za hranu i lekove (FDA). Svrstavajući IQOS u kategoriju proizvoda „modifikovanog rizika“ FDA je dozvolila da se veoma zahtevni i u slučaju duvanskih proizvoda dodatno oprezni američki potrošači informišu o manjem emitovanju i manjoj izloženosti štetnim materijama prilikom korišćenja ovog proizvoda, koji je fundamentalno različit od cigareta. Štaviše, u odluci se eksplicitno kaže i da je precizna komunikacija ovih svojstava IQOS-a „podobna za promociju javnog zdravlja“.

  „Dok smo samo mi iznosili tvrdnje o
  IQOS-u koje su bile bazirane na našim sveobuhvatnim naučnim istraživanjima, bilo je mnogo komentara na račun njihove kredibilnosti. Sada kada je FDA odlučila da je upravo ovakva komunikacija podobna za promociju javnog zdravlja u SAD, verujem da će biti mnogo teže pozivati se na pristrasnost nauke i argumenata koje koristimo. Ovom odlukom prepoznata je relevantnost nauke koja stoji iza IQOS-a, a koja u razgovoru sa potrošačima, ‘strukom’ ili donosiocima odluka u državi, pomera diskusiju od emocija i predrasuda ka činjenicama“, kaže Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu.

  Kompanija će nastaviti da dostavlja agenciji sve rezultate aktuelnih i budućih istraživanja, a „FDA-a je dodatno obrazložila da postojeći naučni dokazi ukazuju da se od tih budućih studija može očekivati potvrda merljivog umanjenja teških oboljenja i smrtnosti kod korisnika ovih duvanskih proizvoda“.

  Odluka o kojoj govorimo odnosi se na američko tržište. Zašto je onda toliko bitna za Srbiju?

  Autoritet FDA kao najuticajnijeg regulatornog tela na svetu u oblasti hrane, lekova ali i proizvoda sa nikotinom, seže daleko van američkih granica, sudeći po komentarima stručne javnosti. Pričajući svojevremeno sa lekarima ovde u Srbiji koji su prirodno bili skeptični prema novom proizvodu duvanske industrije, interesovalo nas je šta bi ih moglo ubediti u verodostojnost ovih tvrdnji. Odgovor koji se ponavljao bio je – stav FDA.

  FDA je u procesu provere ovih tvrdnji sagledala više od milion stranica naučnih istraživanja koje smo im podneli krajem 2016. godine. Iako je za ovaj strogo regulisani i rigorozan proces bilo potrebno gotovo četiri godine, vredelo je sačekati.

  Da li vam ova odluka daje veliku prednost u odnosu na konkurenciju?

  Ko je mogao pretpostaviti da će nad švajcarskom industrijom satova koja je prošle godine prodala 21 milion svojih uređaja, primat preuzeti IT gigant Apple sa deset miliona prodatih satova više? Možda tako u ovom trenutku neki genije u svojoj garaži pronalazi bolje rešenje od ovog koje mi trenutno imamo. Želim da kažem da je danas nemoguće sagledati odakle i sa čim će nastupiti konkurencija, tako da viziju treba tražiti u potrebama potrošača, a ne u potezima konkurenata. IQOS sada jeste u prednosti jer je prvi elektronski uređaj za korišćenje nikotina koji je svrstan u kategoriju proizvoda „modifikovanog rizika“, ali verujem da smo time pomogli i drugima, naglašavajući važnost nauke i trasirajući put koji će dramatično ubrzati smanjenje broja pušača.

  Da li je pravi trenutak govoriti o bilo kojoj vrsti duvanskih proizvoda usred planetarne krize izazvane koronavirusom?

  Američka agencija za hranu i lekove nije čekala da korona nestane, kako bi obznanila svoju odluku. Veliki problemi sa javnim zdravljem se ne smeju gurati pod tepih zbog toga što u ovom trenutku ima i većih. Posebno ne sada kada se lažne vesti šire kao letnji požar. Zašto bi bilo u redu da neko ko koristi IQOS, od komšinice koja se poziva na prepričane glasine, čuje: „To je još gore od cigara, pametnije je da ponovo počneš da pušiš“, a nije u redu istaći vest da je jedna od najuglednijih i najrigoroznijih agencija iz te oblasti na svetu rekla upravo suprotno. IQOS je fundamentalno različit od cigareta, danas već postoji konsenzus brojnih državnih institucija koji to potvrđuje. Zato nema boljeg trenutka da to znaju pušači kada se „lome“ da li da ipak pokušaju sa boljim opcijama, država kada odlučuje o regulatornom okviru za bezdimne proizvode, ili lekari kada im se u ordinaciju peti put vrati pacijent koji priznaje da i dalje nije ostavio cigarete.