Albanci sa juga Srbije ostali bez poslanika u Skupštini

0
EPA-EFE/Andrej Cukic

(Beta) – Albanci sa juga Srbije u novom sazivu Skupštine Srbije neće imati nijednog poslanika, pokazuju izborni rezultati Republičke izborne komisije (RIK).

U prošlom sazivu skupštine imali su tri poslanika, prenela je Regionalna informativna agencija JUGpress.

Vlasnik TV Spektri iz Bujanovca Nedžat Behljuli je rekao da “Albanci sa juga Srbije nisu glasali svoje liste za parlamentarne izbore iz dva razloga”, i podsetio da su na izbore nastupali sa dve odvojene lista.

“Iako su znali da će teško proči cenzus zbog podele glasova, albanskim političarima je bio važnije redosled na listi za poslanike nego interes gradjana, i upravo zbog toga su ih kaznili birači”, rekao je Behljuli za JUGpress.

On je kazao da je drugi razlog to što su, “upravo oni koji su učestvovali na izbore za poslanika, pozvali birače da bojkotuju predsedničke izbore da bi, navodno, dokazali da ne priznaju državu Srbiju kao svoju”.

“Ali, narod više nije ovca, razume igru i manipulisanje svojih lidera koji su na političkoj sceni u Bujanovcu i Preševo više od dve decenije i ovoga puta ih je na najbolji način obrukao”, rekao je Behljuli.

Urednik portala Folonline na albanskom jeziku iz Bujanovca, Jeton Ismaili je ukazao da je na izbore na tom području izašlo manje od 15 odsto birača s pravom glasa.

“Mala izlaznost albanskih birača na ovim izborima, izašlo je približno 15 odsto od ukupnog broja sa pravom glasa je rezultat prazne retorike koja se odvija u čitave tri decenije na ovim prostorima”, rekao je Ismaili, 

Prema danas objavljenim podacima RIK-a na osnovu 98,73 odsto obradjenih biračkih mesta, lista “Koalicija Albanaca doline” osvojila je 0,26 odsto i nije prešla cenzus, isto kao i lista “Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa” sa 0,09 odsto.

Stranke sa tih lista okupljaju Albance sa područja Preševa, Bujanovca i Medvedje.