“Ako se skupi većina koja će se dogovoriti da demokratije više nema – više je neće ni biti”: Priča o kratkoj istoriji nazadovanja

0
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Postoji nešto pozitivno svakog jutra kad se probudimo; svakog jutra kad se probudimo, imaćemo više demokratije nego nekog narednog.

Demokratsko uređenje ima mnogo prednosti, isto toliko manjih ili većih mana koje se daju ispravljati i jednu ogromnu koja se nikako i nikada ne može ispraviti – to je jedino do sada poznato uređenje koje u sebi sadrži mehanizam sa samouništenje. Jednostavno, ako se skupi većina koja će se dogovoriti da demokratije više nema – više je neće ni biti. Problem predstavničke demokratije, s druge strane, u tome je što i manjina, koristeći demokratske procedure, može u demokratskom društvu da istera svoje, bilo da je reč o tome da zbog izbornog sistema nemački fašisti u demokratskoj Vajmarskoj republici sa trećinom glasova dođu na vlast i kreiraju najmonstruozniji režim koji ova civilizacija pamti, ili kada se u Americi (tačnije delovima Amerike) ukine pravo na abortus, iako po svim istraživanjima većina Amerikanaca podržava apsolutno pravo na abortus.

Pew Research Centar objavio je da 61 odsto Amerikanaca podržava apsolutno pravo na abortus, a 37 odsto je za zabranu 2022. godine, koliki je odnos bio i 1995. godine, iako je u međuvremenu bilo faza kada je podrška zabrani abortusa znatno rasla. Demokratija svakako nije samo prosta matematika i sakupljanje većine, ali alarm koji se uključio i strah za sudbinu demokratije na globalnom nivou zbog jedne odluke u Americi dobrim delom jeste posledica licemerja zapadnog čoveka koji se uplaši tek kada voda dođe do njegovog dvorišta. I to nema veze sa “licemerjem” Džoa Bajdena, američkog predsednika, koje mu se ovih dana spočitava jer je tokom (izuzetno duge) političke karijere njegov stav o abortusu značajno evoluirao – od senatora iz Delavera za koga je svaki abortus bio tragedija i koji je 1977. glasao protiv državnog finansiranja abortusa u slučajevima silovanja i incesta, pa do današnjeg stava da je pravo majke da odlučuje o svom telu. Kako evolucija Bajdenovih stavova nije problem – problem je kad se stavovi menjaju “unazad” – tako je i licemerje zapadnog čoveka ovde prisutno kada se postavi pitanje sudbine demokratije koja u svetu opada već najmanje dve decenije.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. jula

Digitalno izdanje i pretplata na Nstore.rs