“Ako poštujete nezavisnost…”: EU pozvala Rusiju da ne interveniše u Belorusiji

0
Foto: Profimedia

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) pozvao je danas Rusiju da se suzdrži od intervencije u Belorusiji i da “poštuje demokratsko pravo” naroda u toj zemlji.

“Ako Rusija poštuje nezavisnost i suverenitet jedne nacije, ona mora da poštuje želje i demokratski izbor beloruskog naroda”, rekao je Borel novinarima pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno izjavio da je spreman da uputi svoje snage u susednu Belorusiju ako se u toj zemlji pogorša situacija.

Borel je podsetio da je od ruskih zvaničnika u nekoliko navrata čuo da ono što se dešava u Belorusiji predstavlja unutrašnje pitanje te zemlje i da ne želi strano uplitanje. “Nadam se da to važi i za samu Rusiju”, rekao je visoki zvaničnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost novinarima posle sastanka šefova diplomatije EU u Berlinu.

Putin je u četvrtak izrazio spremnost da uputi snage u Belorusiju ako se pogorša situacija sa protestima građana koji osporovaju predsedničke izbore održane 9. avgusta.

Upitan o sankcijama EU protiv Minska, Borel je rekao da se trenutno na crnom spisku nalazi oko 20 osoba i da će još osoba biti dodato na tu listu narednih dana. Među njima će biti visoki zvaničnici Belorusije.

Borel nije odgovorio na pitanje da li je na spisku predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se tri nedelje suočava sa do sada nevidjenim talasom protesta u zemlji.

(Beta)