Ako ne vakcinišete dete, to će vam se osvetiti: Dr Zoran Radovanović za Nedeljnik

2
Foto Đorđe Kojadinović

Dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva u velikom intervjuu za Nedeljnik pričao je o zabluduma o ishrani, vitaminima, karcinomu, vakcinama, stresu, osiromašenom uranijumu, korupciji u zdravstvu, dodvoravanju političarima…

Šta bi rekao o vakcini da ga pita neki roditelj koji se plaši vakcinacije, recimo MMR-om, jer je čuo za loša iskustva i ima nekakve informacije, koje deluju čak i uverljivo, o štetnosti vakcine, dr Radovanović kaže:


“Rekao bih istinu. Rizik da se strada od niza bolesti je milion puta veći nego od vakcine. Na pitanju malih boginja su pali i lekari, jer te zaraze skoro da i nije bilo, pa su se opustili. Mi smo imali godina u ovom veku bez malih boginja. One su najzaraznija bolest, jer jedan bolesnik u osetljivijoj populaciji zarazi njih 15. Kod gripa je odnos jedan prema dva. Ako ne vakcinišete svoje dete, možda ste izbegli jednu besanu noć. Međutim, kad i drugi krenu tim putem, to se osveti i vama i drugima, jer dođe do epidemije, pa bude pogođeno i vaše dete. To je problem lične i kolektivne odgovornosti, procene rizika i koristi.


Iskustvo pokazuje da postoji jedan odsto tvrdokornih roditelja, teoretičara zavere, koji veruju da se, recimo, vakcinama pokušava smanjiti populacija zbog prenaseljenosti planete, što je toliko glupo da ne zaslužuje komentar.

Zašto bi Bil Gejts, Trilateralna komisija, Bilderberg grupa i ostali navodni tvorci tog paklenog plana vakcinisali svoju decu i terali svoje građane da to čine (Amerikanci imaju najviše obaveznih vakcina i najviše datih HPV vakcina)? Stvar je u tome da se privedu razumu neopredeljeni. Vakcine su najveći doprinos medicine civilizaciji. Pred iskorenjivanjem smo dečje paralize. A da nije bilo suludih sumnji, malim boginjama i rubeoli ili crvenki takođe bismo uskoro videli kraj. Praksa opovrgava sumnje u taj cilj. Severna i Južna Amerika su uspele 2002. da eliminišu male boginje. One su im kasnije unošene iz Evrope, ali su ih se ponovo oslobodili 2016.


Ima tu i jedan vrlo prljav argument – da u demokratskim zemljama vakcinacija nije obavezna. Time se negira demokratski poredak u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i nizu drugih zemalja. To nije pitanje demokratičnosti, već taktike da se postigne visok obuhvat. U Skandinaviji svi veruju savetima stručnjaka, pa nema potrebe propisima regulisati nešto što se podrazumeva”.

2 KOMENTARA

  1. Nije problem vakcina toliko koliko losa reakcija moze da na naskodi detetu.Kao na pr. mom,koji sad sa 6 godina ne govori i ima laku retardaciju jer je ostao bez kiseonika posle vakcine.

Comments are closed.