Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) uputilo je otvoreno pismo predsedniku Narodne skupštine Srbije Ivici Dačiću u kom se od njega traži da „osudi i zustavi blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju“.

UDUS je reagovalo protestnim pismom adresiranim na predsednika Skupštine nakon što je poslanik SNS Marko Atlagić u Narodnoj skupštini uputio niz uvreda glumici Jelisaveti Seki Sablić, a kasnije i njenom kolegi Draganu Bjelogrliću.

Otvoreno pismo UDUS-a prenosimo u celosti:

“Poštovani gospodine Predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije,

Udruženje dramskih umetnika Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, obraća Vam se u ime dramskih umetnika snažno protestujući zbog neprimerene i neprihvatljive retorike koja ovih dana dolazi iz Doma Narodne skupštine Republike Srbije, uvreda, nedoličnih osuda i verbalnih progona, a posebno zbog poziva na napuštanje zemlje upućenog juče našem kolegi, vrhunskom glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću.

Sramotno je da se Narodna skupština koristi za napade na narodne umetnike, da u najvišoj instituciji ove zemlje gledamo i slušamo uvrede upućene umetnicima čije je delo utkano u našu kulturu i nacionalni identitet. Kulturi svake države vrhunski umetnici donose samo dobrobit, a nikada štetu.

Tražimo od Vas, gospodine Dačiću, da kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije osudite i zaustavite blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju čija je sloboda garantovana Ustavom, jer je to na štetu duhovnog i civilizacijskog razvoja našeg društva. Vaše neizjašnjavanje moglo bi se tumačiti kao saučestvovanje.

Još pre 170 godina genijalni Jovan Sterija Popović opisao je naličje rodoljublja u svoj drami ‘Rodoljupci’.

U ovom trenutku najvažnija je borba za zdravlje i zdrav razum građana Srbije”, zaključuje se u pismu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Komentara

  1. Mr.N
    4. децембар 2020. 18:21

    Ma šta ce nam glumci. Imamo farmu i zadrugu.

  2. Sasa
    6. децембар 2020. 18:49

    Postovani glumci,umetnici,legende Srbije,ne dajte ovim botovima iz SNS da Vas blate.Ko je taj Marko Atlagic?Poslanik,profesor,akademski gradanin,bot AV pa misli da moze da vreda sve koji ne misle kao on.Ja mu postavljam ovim putem pitanje:Gde ti je Atlagicu dedin grob?Kada si ga posetio i kao pravoslavac upalio svecu za pokoj duse?Sram Vas bilo,osedeli a ponasate se ......

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.