Srpska Agencija za lekove odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina

1
Dmitrii Pridannikov / Alamy / Alamy / Profimedia

“Fajzerova” vakcina se može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, piše RTS.

Kako navode iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), potvrđeno je da su se stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost vakcine.

Dodaje se da su eksperti Agencije od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim zemljama.

Navodi se da su članovi komisije za humane lekove Agencije, eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, proverili sve materijale pre današnjeg vanrednog sastanka.

“Nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comimaty protiv kovida 19 proizvođača ‘Fajzer-Biontek’ za uzrast od 12 do 15 godina starosti”, stoji u saopštenju. 

1 KOMENTAR

  1. Одобрити вакцину за децу на основу “документарне контроле”, и извештајима о клиничким испитивањима “тамо негде”, само потврђује опасност од деловања фармацетуске мафије и корупције у овом делу здравствене заштите становништва. Са друте стране, ово показује и стање медицинске науке у земљи, у којој фармацеутски “дивови” могу да раде шта хоће, јер она, за било шта више од увида у папире, нити има могућности, нити има средстава.

Comments are closed.