Agencija za lekove o neželjenim reakcijama na vakcine u Srbiji: “To su lokalne nuspojave – crvenilo, malaksalost, temperatura… Nije bilo ozbiljnih tegoba…”

2
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je danas da su do sada registrovane 62 reakcije na vakcinu protiv koronavirusa.

“Po jučerašnjem preseku, bilo je 62 reakcije na vakicnu – 35 na vakcinu kompanije “Fajzer”, 26 na “Sinofarm” i jedna na “Sputnjik V”. Reakcije su lokalne, dakle bol, otok i crvenilo na mestu uboda i sistemske reakcije. Visoka temperatura, malaksalost i glavobolja koja traje tri dana”, rekao je Zelić za RTS i ocenio da to nisu “nikakve ozbiljne reakcije” i da građani ne treba da se plaše i odbiju vakcinaciju zbog toga.

Zelić je rekao da svaka serija vakcine koja stigne u Srbiju mora da prođe kontrolu Agencije za lekove.

Vakcina kompanije “Fajzer” se još ispituje na mlađima od 16 godina, dodao je on.

U Srbiji je do juče vakcinisano oko 400.000 osoba.

2 KOMENTARA

  1. Обичном човеку декларације са стручном терминологијом
    ништа не помажу. Зато се и ослања на мишљења стручњака. А “надри експерата”(од фудбала до “короне”) пуна је Србија. Као дугогодишњи “корисник” вакцине против грипа, сада за прву дозу кинеске могу да кажем да не осећам никакве последице. Једино ми је, бар имало, смањена доза страха од непознатог и беспоштедног “непријатеља”.

  2. Зашто се јавно не изнесе, објави, потпуни списак супстанци сваке од вакцина ? Ја то на сајту агенције нисам нашао И врло важно напоменути, потпуни, јер је са непотпуним и разним закукуљивањима бар у Америци завршено, из разлога великог броја аутистичне деце, због вакцина које су њима даване. И онда је тај састав некакав вид “декларације” где сви можемо да видимо шта примамо, или шта ћемо примити. Исто као и са сваким производом који купујете, а поготово оним који служи за исхрану, а у овом случају га још добијате поткожно. Потпуно је небитно да ли ви као корисник разумете, или не, шта ту пише, то мора да буде написано и овјављено јавно. И уз дужно поштовање Агенцији, али употребна дозвола за Фајзерову и сличне њој, базиране на РНК вакцине, ми делује исто као када би Илон Маск овде послао “Спејс Икс” на коришћење, али претходно употребну дозволу треба да му изда ремонтни завод.

Comments are closed.