Afro festival 2021 – Muzej afričke umetnosti

0
Foto: Bojan Džodan

Doživite duh Afrike u Beogradu

 – dođite na Afro festival 2021 –

26. i 27. jun od 10 do 18h

Volite li afrički ritam?

Da li ste bili u Africi?

Sanjate li čaj u Sahari i snegove Kilimandžara?

Muzej afričke umetnosti otvara svoja vrata i vrt tokom dva dana vikenda – 26. i 27. juna od 10 do 18 časovaza sve ljubitelje terra Africa, afričkog bazara i zvuka afričkog bubnja. Afro festival je za sve one koji sanjaju o putovanju nepreglednim prostranstvima Afrike ili žele ove snove da ostvare!

Život se vratio u grad – dođite na Afro festival – jednu od najznačajnijih godišnjih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje od 1997. godine. Ova kulturna manifestacija je tokom godina postala prepoznatlјiva kao jedinstven i jedini festival u zemlji i širem regionu koji na popularan način promoviše bogatu kulturnu baštinu i neiscrpnu kreativnost koja dolazi sa afričkog kontinenta.

Dođite da se družimo i uživamo uz poštovanje svih zvaničnih epidemioloških mera za zaštitu od COVID-19.

Tokom Afro festivala posetioci mogu obići postavke Muzeja afričke umetnosti uz stručna vođenja kustosa, ali i studenata koji su osmislile brojne nove priče o predmetima na stalnoj psotavci (Praktikum). Biće organizovana i predavanja, prezentacije, razgovori, muzički nastupi, putopisni programi, muzičke, plesne i likovne radionice za odrasle i decu. Specijalna gošća Muzeja i jedne od ovogodišnjih radionica biće Jasminka Petrović, spisateljica za decu i mlade koja će predstaviti priču „Stolica za slušanje priče“ iz nove knjige „100 lica stolica“. Sa autorkom nekoliko putopisa Dragicom Tomkom razgovaraćemo o pričama i pesmama nastalim na njenim putovanjima afričkim kontinentom. Osim toga, radionica „Kapuera Angola – ritam i pokret“ biće prilika za decu i mlade da se oprobaju u igri i plesu ove afro-brazilske veštine popularne širom sveta, a perkusionista Mateja Miljački iKUD „Đembija” održaće radionicu za odrasle koji će moći da se oprobaju u sviranju afričkog bubnja – đembea. Za opuštanje i muzički deo programa zadužen je DJ Ales koji će kombinovati afričke ritmove sa savremenim pop hitovima.

Sigurni smo posetiocima neće promaći i najpopularniji deo Afro festivala – tradicionalni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike. Ljubitelji afričke umetnosti imaće jedinstvenu priliku da kupe afričke maske, skulpture u kamenu i drvetu, slikane i bojene tkanine sa afričkim motivima, kao i nakit i dekorativne predmete za enterijer.

Sam Duh Afrike približiće vam štandovi afričkih ambasada i konzulata u Beogradu koji će se predstaviti na Durbaru – Danu prijateljstva, muzike i plesa – u nedelјu, 27. juna od 10 do 18 sati. Posetite štandove ambasada Alžira, Angole, Gvineje, Egipta, Konga, Libije, Maroka, Tunisa i konzulata Namibije, i saznajte više o afričkoj muzici, plesu, zanatstvu, umetnosti, kulturi i turističkoj ponudi ovih afričkih zemalja! Istog dana u 12 časova je planirano i ceremonijalno otvaranje Afro festivala. Tom prilikom će se mnogobrojnoj domaćoj i stranoj publici, diplomatama i zvaničnicima obratiti:

  • Ambasador Alžira, Nj.E. Abdelhamid Šebšub, predstavnik Grupe afričkih ambasadora u Beogradu, i
  • Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti. 

www.mau.rs