Igrom slučaja ili namerom organizatora, danas smo imali prilike da na CMWorldu u Klivlendu slušamo dva zanimljiva, ali rekao bih iz dva veka predavanja o content marketingu.

Prvo je Keti Baton Bel, 20 godina direktor marketinga Emersona, jedne od 200 najvećih svetskih kompanija, govorila o značaju content marketinga u poslovnoj transformaciji jednog takvog džina. Pomenula je kako su morali da ugase 750.000 stranica sajtova različitih kompanija unutar njihovog sistema i kako su osmislili program interne promocije Neočekivano u kotrolisanim uslovima. Organizovali su i veliku proslavu 125 godišnjice firme , koristili velike medije i naravno influensere. I cela ta njena priča, iako u milionskim dolarskim ciframa, je nešto što mi komunikatori na balkanskim prostorima takodje znamo i praktikujemo.

A onda se posle nje pojavila devojčica, a već potpredsednica BuzzFeeda, Nila Ali, i govorila nam o afilijejšn (Affiliate) marketingu kao o jednom od stubova budućeg poslovanja medija. Inače to je marketing, kada govorimo u medijskim okvirima, koji predstavlja promociju proizvoda kroz tekstove koje mediji objavljuju kao autorske tekstove svojih novinara sa jasnim pominjanjem imena brenda i novinarskog stava o njemu i to uglavnom pozitivnog.

Nila Ali, Buzzfeed

Nema oznake promocije niti bilo kakvog drugog objašnjenja da je to plaćeno, jer bez obzira na tu činjenicu novinar slobodno iznosi svoj stav, ali je jasno da je u potpunosti naklonjen tom proizvodu. Procenjuje se da je to tržište u Americi ove godine vredno oko šest milijardi dolara i BuzzFeed u tome vidi svoju veliku poslovnu šansu. Afilijet marketing kompanijama omogućuje vidljivost brenda, akviziciju novih klijenata i najbitnije direktnu prodaju.

Naravno, sve se to radi uz pozamašno medijsko partnerstvo i jasan dogovor kada se koja priča sa brendom u mediju plasira. Našim teoretičarima medija od ove prezentacije bi im se digla kosa na glavi, jer je ovo nešto što ne samo da ukida medijske slobode, već to radi na krajnje niskom nivou a sve u cilju promovisanla potrošačkog društva među najmlađima.

I ovo je priča, na moju veliku žalost, iz koje moramo da učimo jer to nam je izgleda budućnost medija. Opstaće samo oni mediji koji će na novi način puniti svoje budžete za plate novinara i urednika i koji će na svoje poslovanje gledati kao na bilo koji drugi biznis.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.