Afera “Ikona” se nastavlja: “Ne samo Dodik, biće saslušana sva tri člana Predsedništva BiH”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Tužilaštvo BiH saopštilo je da će u okviru istrage o aferi “Ikona” biti ispitani svi članovi Predsedništva BiH.

“Saslušane će biti sve osobe koje su učestvovale u organiziranju ove posete, kao i sva tri člana Predsedništva BiH, a zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu nakon što je Ukrajina saopštila da je ikona iz Luganska, koju je predsedavajući Predsedništva BiH poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove posete BiH, državno vlasništvo Ukrajine.

Iz Tužilaštva su naveli da se u okviru ovog predmeta sprovode radnje i aktivnosti, kao i zahtevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći.

Naglašeno je da će biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, koji je ikonu Svetog Nikole vratio u BiH i predao je kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Posle izbijanja skandala u vezi sa ikonom, ruski šef diplomatije je vratio ikonu Ambasadi BiH u Moskvi i zatražio da se u celi slučaj uključi Interpol.

“Odazvaću se pozivu Tužilaštva BiH, jer poštujem institucije države, mada iskreno ne znam kakve veze imam s ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime”, rekao je član Predsedništva BiH Željko Komšić.


Bošnjački član Predsedništva BiH Džaferović izjavio je da Predsedništvo BiH kao institucija, ni on kao član Predsedništva, nemaju nikakve veze sa poklanjanjem sporne ikone ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

“O tome nije raspravljano u Predsedništvu niti je doneta bilo kakva odluka. Dakle, nisam na bilo koji način bio uključen ili upoznat s time kakav će poklon Dodik predati Lavrovu” saopštio je Komšić.

On je istakao da podržava nastojanje da se utvrde sve činjenice u vezi sa spornom ikonom i njenim poreklom.

“Ne vidim svrhu u tome da se druga dva člana Predsedništva BiH pozivaju u Tužilaštvo i na taj način bespotrebno uvlače u celi slučaj. Međutim, poštujući obaveze koje kao građanin Bosne i Hercegovine imam po zakonu, odazvaću se pozivu Tužilaštva”, naveo je Džaferović.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je pozlaćenu ikonu Lavrovu poklonio u sedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Komšić i Džaferović su odbili da se sastanu s Lavrovom, jer tokom njegovog sastanka s Dodikom u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta državna zastava, što su ocenili kao poniženje BiH.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!