Advokati, bivši političari, mafijaši – više od 300 uhapšenih u raciji protiv Ndrangete: Kalabrijska mafija i priča o “čistijem vazduhu”

0
Foto: Profimedia

Italijanska policija sprovela je raciju protiv Ndrangete, kalabrijske mafije, u kojoj su uhapšene 334 osobe u Italiji i drugim evropskim zemljama.

Trogodišnja istraga protiv ove mafije dovela je do masovnog hapšenja u kojem je učestvovalo oko 2.500 karabinjera, pripadnika elitne jedinice Ros. Deo akcije bili su i vojni padobranci, a osim u Italiji hapšenja su vršena i u Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj.

Uhapšeni su osumnjičeni za zločinačko udruživanje, ubistva u okviru obračuna unutar mafijaških klanova, iznudu i pranje novca. Neki su već prebačeni u zatvore dok je za druge određen kućni pritvor uz nadzor.

Među uhapšenima su advokati, preduzetnici, funkcioneri lokalne vlasti i pravosuđa.

Na listi uhapšenih spominje se i ime Đankarla Pitetija, poznatog advokata koji je bio i poslanik stranke bivšeg premijera Silvija Berluskonija “Forza Italia”.

Nikola Grateti, tužilac koji se od početka karijere bavim Ndrangetom, tvrdi da od početka akcija u Palermu, kada je od 1986. do 1992. godine hapšena sicilijanska mafija, nije bilo tako značajne akcije.

Tokom tog suđenja, održanog u bunkeru koji je izgrađen posebno za tu svrhu, tužioci su optužili 475 navodnih članova mafije.

Operacija u četvrtak otkrila je neke tajne Ndrangete. Presrevši “pizzinu”, komad papira koji je mafija koristila za komunikaciju na najvišem nivou, policija je saznala za frazu koju potencijalni mafijaši moraju ponoviti pre nego što postanu potpuno “šefovi ndrangheta”.

Rečenica sadrži citat tri viteza iz 17. veka koji su, prema legendi, osnovali Koza nostru na Siciliji, Komoru u Kampaniji i Ndrangetu u Kalabriji.

Nikola Mora, predsednica parlamentarne komisije za borbu protiv mafije, rekla je: „Večeras je država još jednom pokazala svoju sposobnost da reaguje raspoređujući osoblje i opremu za napad u celini. Od danas u Kalabriji je vazduh koji udišete bolji. To je vazduh sa ukusom slobode. Danas je prelep dan za ljude koji sprovode zakon”.

Tokom operacije zaplenjena je imovina od 15 miliona evra.