Abazović: Sreo sam osnivača pokreta Otpor, ne znam šta radi u Crnoj Gori

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je danas da se sreo sa jednim od osnivača srpskog pokreta Otpor Predragom Lečićem, ali da ne zna zašto je on došao u Crnu Goru.

“Video sam gospodina Lečića, sreo sam ga u ponedeljak u kabinetu. Ne znam zašto je došao. Ako je došao da raspameti narod, instutucije treba odmah da reaguju. Ako je došao da izaziva nerede, raspiruje versku i nacionalnu mržnju u Crnoj Gori, mora dobiti adekvatan odgovor. Ako je došao da im pomogne u odnosima s javnošću, verujem da će gradjani dati sud koliko im je pomogao”, rekao je Abazović.

Digitalni forenzički centar saopštio je juče da je Lečić angažovan u kabinetu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da radi na organizaciji protesta.

Kabinet Krivokapića je potvrdio da Lečić radi u Vladi i da je početkom decembra angažovan za mesečni honorar.

Krivokapićev kabinet je naveo da Lečić u Crnoj Gori boravi legalno, da poseduje potrebnu radnu dozvolu i da nije angažovan “u svrhu bilo kakvih aktivnosti ili performansa, niti sa njima ima bilo kakve veze”.

U pokretu Otpor, formiranom krajem 1990-ih radi borbe protiv tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića, Lečić je bio zadužen za distribuciju propagandnog materijala.

Krivokapić je za danas zakazao hitnu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost, kako bi pokušao da smeni Abazovića sa funkcije šefa Biroa za operativnu koordinaciju, i tako preuzme kontrolu nad celim bezbednosnim sektorom.

Abazović je potom rekao da će “svako ko takne ustavni poredak” Crne Gore dobiti adekvatan odgovor.

“Ako neko neustavnim radnjama takne ustavni poredak, posebno sektor bezbednosti, da bi izazivao neku gužvu u Crnoj Gori, nemire, izlive nacionalizma ili bilo čega, imaće adekvatan odgovor iste sekunde”, naveo je Abazović.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom smena u Vladi posle najave formiranja manjinske vlade, Abazović je kazao da su one odraz nemoći premijera.

Krivokapić je danas nastavio da smenjuje ljude bliske Abazoviću u radnim telima vlade.

Nakon što su opozicioni poslanici predali novu inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, Krivokapić je podneo inicijativu za skraćenje mandata Skupštini kako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Rasprava u parlamentu zakazana je za 4. februar, a Socijalistička narodna partija najavila je da će se do tada izjasniti o mogućem ulasku u manjinsku vladu sa Abazovićevim Gradjanskim pokretom URA.

Moguće obaranje Krivokapićeve vlade pokrenulo je proteste pristalica dela partija vladajuće većine, okupljene oko Demokratske Crne Gore Alekse Bečića i premijera Krivokapića.

Najjači savez unutar vladajuće većine, Demokratski front, za sada se uglavnom drži po strani i ne učestvuje na protestima, najavljenim za četvrtak i nedelju.

Srpska pravoslavna crkva, kojoj je blizak Krivokapić i većina ministara, saopštila je danas da ne podržava formiranje manjinske vlade.