“Abazović kao mandatar je dokaz emancipacije Crne Gore”; “Ne može se govoriti o mojoj poseti Srbiji u narednom periodu”: Milo Đukanović o regionalnim odnosima

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da su pretnje način da Srbija rešava probleme.

U ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV upitan o pretnjama Srbije i “nastojanjima Kosova da ubrza članstvo u NATO” rekao je da ne odobrava preteće reči i zna da se na taj način ne rešavaju problemi u međusobnim odnosima.

„Ovo je uvek, kao i sada u rusko-ukrajinskom slučaju, bio samo put komplikacija i stvaranja traume, što bi samo otežavalo povratak na političku arenu i dolazak do rešenja koje uvek može biti samo političko“, rekao je on.

Đukanović je rekao “da je u slučaju odnosa Kosova i Srbije veoma važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu” i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja.

Ocenio je da je Srbija bila platforma za ruske interese na Zapadnom Balkanu i da je doprinela da u regionu Zapadnog Balkana ožive oni koji su bili ruski interesi, što je predstavljalo svojevrsnu platformu za ostvarivanje ruskih interesa u ovom regionu.

“Crna Gora je tokom proteklih godina pokazala da iako je teritorijalno i populacijski mala država, uspela da odbrani svoje vrednosti i da je odbranila svoje pravo na slobodno izabere budućnost”, rekao je Đukanović.

Ocenio je da treba znati da su Crna Gora i sve zemlje Zapadnog Balkana osnažene novim intenzitetom i kvalitetom evropskog jedinstva nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, nikada u tako kratkom vremenskom periodu nije došlo do ovakve homogenizacije na evropskom kontinentu i ovakvog opredeljenja u okviru NATO alijanse.

Poveravanje mandata Abazoviću je dokaz emancipacije Crne Gore”

Đukanović je izjavio da je poveravanje mandata Dritanu Abazoviću da formira vladu Crne Gore dokaz emancipacije Crne Gore.

„Da ga (Abazovića) ne vidim kao premijera, ne bih ga predlagao za mandat, to je jasno. Nema dileme da je Demokratska partija socijalista rekla da je spremna da podrži manjinsku vladu, da joj se ne sviđa ovaj model, da preferira političku vlast, ali smo svesni da je u ovom trenutku teško doći do konsenzusa oko ovog rešenja i da smo stoga spremni da podržimo manjinsku vladu samo uz jedan uslov“, rekao je Đukanović.

Taj uslov je prema njemu da svi politički ciljevi, politički prioriteti ove vlasti moraju biti u skladu sa suštinskom proevropskom i proatlantskom politikom Crne Gore.

“Ako tako jeste, onda nema sumnje da ćemo i u trenutku izbora manjinske vlade u parlamentu podržati takvu vladu. Okolnost koju navodite, da je Dritan Abazović kandidat za premijera Crne Gore, potvrđuje ono što sam vam ranije rekao. Crna Gora se ozbiljno emancipuje kao društvo”, rekao je Đukanović.

Kako je Abazović danas mandatar, Đukanović je rekao da bi u budućnosti to mogao biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

“Tako da ova mesta nisu rezervisana za Crnogorce. Crna Gora je država građana, unutar nje postoji mnogo partija, kako građanskih, tako i nacionalnih. Pokazalo se u jednom trenutku da je nemoguće formirati vlast bez učešća građanskog pokreta URA, na čelu sa Dritanom Abazovićem, a smatram da je to kvalitet Crne Gore koji niko nije dovodio u pitanje”, rekao je Đukanović.

istakoa je da Abazovića čak ni stranke koje su sebe videle kao srpske nacionalističke stranke nisu dovodile u pitanje zbog njegove nacionalnosti.

O mogućnosti posete Srbiji

Kada je reč o potencijalnoj poseti Srbiji, rekao je da se o tome u ovom trenutku ne može govoriti.

“Jasan vam je uzrok narušenih političkih odnosa naše dve zemlje poslednjih godina. Što se tiče moje spremnosti, ona je uvek apsolutna, da razgovaram sa svima, a posebno sa susedima, posebno sa zemljama regiona po jasnim političkim principima. I, nisam od onih koji biraju sagovornike, niti sam taj koji želi ovog ili onog predsednika iz Srbije. Srbija bira svog predsednika, neka ga bira sa srećom kako građani Srbije žele”, poručio je crnogorski predsednik.

Rekao da je Crna Gora “priznala nezavisnost Kosova jer smatra da je to jedini pravi pogled na budućnost”.

“Dakle, za mene je potpuno legitiman interes Kosova da bude deo evropskih i evroatlantskih integracija. Duboko sam ubeđen da je ključni problem ovog regiona njegova nestabilnost i mnogo puta sam rekao da imamo mnogo dokaza, kako u prošlosti tako i u novijoj istoriji, koji pokazuju da nemamo dovoljno pouzdane mehanizme naše regionalne stabilnosti. U slučaju odnosa Kosova i Srbije, veoma je važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja. Stav Crne Gore je jasan. Crna Gora je prihvatila nezavisnost Kosova jer je i tada i sada bila uverena da je to jedini pravi pogled na budućnost“, rekao je Đukanović.