A1 Telekom Austrija Grupa dobitnik nagrade Leading Lights Award 2020

    0

    A1 Telekom Austrija Grupa, pod čijim okriljem posluje i Vip mobile, dobitnik je internacionalne nagrade „Leading Lights Awards 2020“. Ovu prestižnu nagradu u kategoriji  „Najinovativnija strategija u oblasti AI i analitike“ osvojio je projekat SARA, čiji je razvoj pokrenut u Srbiji, sa ciljem da olakša i ubrza rad na optimizaciji i poboljšanju servisa oslanjajući se na veštačku inteligenciju.

    Platformu SARA (Superior Analitics for Radio Access) A1 Telekom Austrija Grupa implementiraće na svim tržištima na kojima posluje, kao podršku za uvođenje i rad RAN mreža grupe, kao i evoluciju 5G tehnologije. U pitanju je AI (veštačka inteligencija) alat koji koristeći napredne algoritme mašinskog učenja i kombinujući više izvora informacija istovremeno, unapređuje servise za skladištenje podataka, dugoročno planiranje kapaciteta i predviđanje resursa potrebnih nekoliko godina unapred za postojeće i nove tehnologije, identifikujući potencijalne smetnje i pružajući adekvatne predloge za najbrže rešenje.

    Vrednost ideje se ogleda u njenoj korisnosti. SARA je odličan primer kako se veštačka inteligencija koristi radi predviđanja kvaliteta usluge, troškova, čak i prihoda pre nego što se mreža i proširi, a to ujedno znači i da će korisnici imati još bolju uslugu zahvaljujući vrhunskoj analitici. Ovo napredno rešenje rezultat je razmene ideja i ekspertize tehnoloških timova u zemljama članicama A1 Grupe i veoma sam ponosan što smo deo projekta koji nas pozicionira kao pionira u razvoju mreže zasnovane na podacima“ – izjavio je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku Vip mobile i A1 Slovenija.

    U okviru zvanične online ceremonije, A1 Telecom Austria Group našla se među vodećim kompanijama u industriji koje je program Leading Lights nagradio u 21 kategoriji za izvanredna dostignuća u komunikacionoj tehnologiji, aplikacijama, uslugama, strategijama i inovacijama za sledeće generacije.