A1 Kinoteka završava godinu projekcijom digitalno restauriranog filma „Buđenje pacova“

0

Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija najavile su projekciju 22. digitalno restaurisanog filma u okviru projekta A1 Kinoteka Buđenje pacova. Online premijera zakazana je za 18. decembar, u 20.30 časova, na Facebook stranicama Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija. Istog dana predviđene su besplatne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova br. 1, i to u dva termina – od 18.00 i 20.30 časova, kao i sledećeg dana u istim terminima.

Film Buđenje pacova“ iz 1967. godine režirao je Živojin Žika Pavlović, jedan od najznačajnijih reditelja crnog talasa jugoslovenskog filma, kao i eminentni književnik, slikar i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Glavne uloge u filmu tumače priznati glumci Slobodan Perović i Dušica Žegarac. Snimljen u produkciji Centar filma, film prenosi priču o jednom usamljenom čoveku koji se bori da pronadje novac za lečenje svoje bolesne sestre, dok istovremeno pokušava da pobegne od svoje prošlosti. Tragajući za poslom i novcem, on se zaljubljuje u nepoznatu devojku za koju veruje da predstavlja prekretnicu u njegovom životu. Kada njegova iluzija o sreći dostigne vrhunac, devojka krišom odlazi s njegovim novcem, ostavljajući ga razočaranog i prevarenog. Film je iste godine prikazan na filmskom festivalu u Berlinu, u glavnoj takmičarskoj selekciji, a reditelj Živojin Pavlović osvojio je Srebrnog medveda za ovo svoje ostvarenje, kao i Srebrnu arenu u Puli .  

Projekat A1 Kinoteka su 2017. godine pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da digitalnom restauracijom originalnih traka sačuvaju i zaštite dela naše kinematografije. Do sada su 22 ostvarenja domaće kinematografije digitalno restaurisana u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, među kojima su: „Nacionalna klasa“, „Varljivo leto ’68“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Majstori, majstori“, „Bal na vodi“ i mnogi drugi. U okviru najavljenog nastavka saradnje, za buduće generacije će biti sačuvano još osam naslova.

Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranicama Jugoslovenske kinoteke ili kompanije A1 Srbija.