Da li ste ikada tokom poslovnog sastanka osetili kako temperatura naglo raste, kao da je neko iznenada pojačao peć na maksimum, a da to nije povezano sa osećajem treme? Ili ste se usred noći probudili znojavi, kao da ste pretrčali maraton, a da temperature nisu ekstremne?

Ili vam se čini da je vaše raspoloženje kao na rolerkosteru i imate iznenadne smene osećanja, bes naglo prelazi u tugu, pa potom u sreću, bez jasnog razloga. Ako se prepoznajete u ovim situacijama i imate između 45 i 55 godina, moguće je da ulazite u fazu menopauze.

Baš kao što je slučaj sa tabuizacijom menstruacije, menopauza, uprkos svojoj prirodi, još uvek nosi sa sobom izvesnu dozu stigmatizacije i često se izbegavaju razgovori o njoj. Čak i prilikom poseta ginekologu, žene često nisu dovoljno informisane i pripremljene za sve ono što ova životna faza donosi. Percepcija menopauze kao nečega što spada u sferu privatnog i neprijatnog često dovodi do toga da se o njoj šapuće, dok društveni interes za ovu fazu ženskog reproduktivnog zdravlja često izostaje i ostavlja mnoge žene da se u svoja četiri zida same suočavaju sa simptomima i izazovima koje ona donosi, što često može da bude izuzetno frustrirajuće ali i zbunjujuće.

A menopauza nije ništa drugo do prirodan deo životnog ciklusa i reproduktivnog zdravlja svake žene. Ova faza predstavlja kraj menstrualnog ciklusa nakon 12 uzastopnih meseci bez menstruacije. Pre toga, većina žena prolazi kroz period tranzicije koji može da traje i do deset godina, a koji se naziva perimenopauza.

Profesor dr Milan Milenković, ginekolog, kaže da je prosek godina za ulazak u menopauzu između 51 i 52.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 04. JULA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „HOW TO“ NA POKLON

HT 9

HT 9

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.