A u Crnoj Gori večeras litije: Šetalo se u Podgorici, Budvi, Baru, Nikšiću…

0
Profimedia / ilustracija

U nekoliko gradova u Crnoj Gori večeras su organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) održane protestne šetnje protivnika Zakona o slobodi veroispovesti uprkos zabrani okupljanja više od 200 ljudi zbog epidemije koronavirusa.

Širenje zaraze je posle višenedeljne pauze ponovo registrovano u nekoliko crnogorskih gradova. Broj inficiranih korona virusom je porastao na 38.

Protestne šetnje u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske SPC održane su u Podgorici, Budvi, Baru, Danilovgradu, Nikšiću, Andrijevici, Beranama, Plužinama.

Mitropolit SPC Amfilohije je uoči tih skupova pozvao okupljenje da se pridržavaju zdravstvenih mera Instituta za javno zdravlje.

U Nikšiću je skup podržalo 60 lekara koji su saopštili da su se “okupili s narodom da bi savladali nevolje”, mada “vrednost zdravlja nema cenu”.

SPC je posle tromesečnog prekida zbog epidemije, nastavila da priredjuje skupove protiv novog Zakona o slobodi veroispovesti koji predviđa podržavljenje imovine za koju crkve nemaju dokaz o vlasništvu.

Crnogorski državni vrh predložio je nedavno mitropolitu SPC Amfilohiju obustavu primene zakona, što je njegova mitropolija odbila kao “neiskrenu i neodrživu” ponudu i odlučila se za nastavak litija.

Prošle sedmice su zbog organizacije litija i kršenja epidemioloških mera bila pritvorena dva sveštenika SPC.

(Beta)