A što si ti ono beše dobila Nobela: Trampov razgovor sa Nadijom Murad izazvao burne reakcije na društvenim mrežama

1
Foto Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama zbog svojih pitanja tokom razgovara za dobitnicom Nobelove nagrade jezidskom aktivistkinjom Nadijom Murad iz Iraka. Dok je Nadija Murad pričala o mrtvim roditeljima, Tramp je upitao: “Gde su oni sada?”

Nadija Murad je preživela seksualno ropstvo Islamske države. Islamski ekstremisti su je mučili i silovali, a nakon bekstva iz zarobljeništva postala je lice kampanje za oslobađanje Jezida.

Murad je u svom obraćanju Trampu rekla da, uprkos tome što je ID otišao iz Iraka, kurdske i iračke vlasti još uvek ratuju oko kontrole nad područjem gde su živeli Jezidi i pozvala ga je da interveniše, prenosi Indeks.

“Vi možete rešiti naš problem danas. Sada nema ID-a, ali mi se ne možemo vratiti jer se kurdska i iračka vlast međusobno bore oko toga ko će kontrolisati moje područje. I mi se ne možemo vratiti ako ne možemo da zaštitimo svoje dostojanstvo, svoje porodice”, rekla je Murad.

“Ali ID je otišao”, rekao je kratko Tramp.

Murad mu je rekla i da je ID ubio njenu mamu i šestoro braće.

Tramp je na to pitao: “Gde su oni sada?” Murad je odgovorila: “Ubili su ih. Nalaze se u masovnim grobnicama u Sinjaru”.

Ali, ni to nije bilo sve. Tramp je dobitnicu Nobelove nagrade pitao i zašto je dobila Nobelovu nagradu.

“Jer nakon što se ovo sve dogodilo nisam odustala. Pobrinula sam se da svi saznaju da je ID silovao na hiljade jezidskih žena. To je bio prvi put da je žena iz Iraka izašla i progovorila o tome šta se dogodilo.

Tramp je potom rekao: “Stvarno? To je prvi put?”

“To je prvi put”, odgovorila je ona.

“Znači, ti si pobegla?” rekao je Tramp. 

Ona je odgovorila da jeste ali da još uvek nema slobodu jer nijedan pripadnik ID nije došao pred sud.

1 KOMENTAR

Comments are closed.