Bilo da je znamenje revolucije i slobode ili crvenog terora, diktature i jednoumlja, crvena zvezda petokraka ponovo je uspela da podeli naš narod, pišu Večernje novosti.

Ovaj simbol za manje od tri decenije prešao je put od državne zastave do ukidanja i uklanjanja iz gotovo svih javnih prostora u Srbiji.

Korak dalje napravio je „Pokret obnove Kraljevine Srbije“ (POKS) Žike Gojkovića i Vojislava Mihailovića, koji je najavio i inicijativu za uvođenje zakonske zabrane korišćenja ovog amblema. Po ugledu na Mađarsku, koja je na predlog premijera Viktora Orbana zabranila javno isticanje petokrake, oni traže da isto učini i Srbija.

Osim što „nije htela Peru kralja“ petokraka ne valja, kako kažu u POKS-u, i što su pod njom komunisti tokom i posle posle Drugog svetskog rata, bez osnova ubili više od 100.000 Srba.

„Komunisti su protivpravno oduzimali građanima imovinu, zatvarali neistomišljenike“, obrazlaže Vojislav Mihailović, unuk vođe Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

„Ukinuli su slobodu štampe i govora i zaveli diktaturu. Doneli su ustav iz 1974. godine na štetu Srba, koji je razbio Jugoslaviju i izazvao ratove devedesetih godina“, kaže on.

Da je petokraka za njega znamenje propasti, Mihailović dokazuje i sudbinom Kosova iscrtanom u vreme komunizma.

„Iscrtali su granice između Srbije i Kosova, naselivši 200.000 Albanaca, i zabranivši povratak 50.000 proteranih Srba. Srbima su jednako zlo učinili i fašisti i komunisti, pa bi i zvezda petokraka trebalo da ima javni tretman jednak kukastom krstu“, kaže Mihailović.

POKS najavljuje i da će na prvoj jesenjoj sednici Narodne skupštine predložiti zakon koji bi trajno proskribovao petokraku.

Ovakvom vrednovanju simbola komunizma, Narodnooslobodilačke borbe i revolucije žestoko se protivi organizacija SUBNOR, smatrajući da je na delu još jedan pokušaj prekrajanja istorijskih činjenica.

„Inicijativa o zabrani javnog isticanja zvezde petokrake potpuno je sumanuta. Ona, nažalost, nije nova i uklapa se u savremene trendove“, kaže potpredsednik SUBNOR-a, general u penziji Vidosav Kovačević.

„Sa ovim znakom na čelu stradali su milioni ljudi boreći se protiv fašista, a zajedno sa njom 1944. stigla nam je i sloboda“, rekao je on.

Kovačević naglašava da Srbija neguje i antifašističku tradiciju i da nema razloga da se stidi ovog dela svoje istorije.

„Za kasnije nedaće srpskog naroda svakako nije kriva petokraka i ne postoji nijedan razlog da se javno ne ističe „, napominje Kovačević.

Na petokraku, kao znamenje jednog vremena, ideologije i njegovih vrednosti danas se različito, i uglavnom isključivo gleda.

Istoričar Bojan Dimitrijević, iz Instituta za savremenu istoriju kaže da se protivi bilo kakvim zabranama, ali da bi Srbija trebalo da se drži svojih nacionalnih simbola.

„Protivim se korišćenju petokrake u našem društvu. Za mene je ona simbol građanskog rata, podela i pogrešne ideologije od koje ni danas ne možemo da se oporavimo. Srbija ima svoje dobro poznate i istorijski utemeljene nacionalne ambleme i njih treba isticati i ponositi se njima. Crvena petokraka to svakako nije“, kaže Dimitrijević.

Komentara

 1. U monarhijama, carevinama i sličnim tvorevinama međusobno su se ubijali oni koji su navodno predodređeni da budu prinčevi i princeze, kraljevi i kraljice, carevi i carice, i slično, dakle, pojavio se kontraefekt od onog što se predviđalo uvođenjem takvih tvorevina.

 2. Saša Todorović
  21. avgusta 2019. 17:26

  Znači FK "Kokarda" i FK "Četnik"?! 😎

  1. Momčilo
   21. avgusta 2019. 21:32

   FK BSK i FK Srbija 1913(FK Jugoslavija)

  2. Crveni Pentagram
   22. avgusta 2019. 00:35

   Već deluje mnogo bolje ali ipak, ništa to ne vredi dok predsednik kluba nije Franjo Tuđman

 3. Momčilo
  21. avgusta 2019. 21:31

  Nije simbol srpstva crvena petokraka već beli dvoglavi orao! Tako je bilo više od 700 godina do dolaska Broza i komunista.

 4. Anonimni
  21. avgusta 2019. 22:04

  Podele u našem narodu su vešto proturili boljševici, stvorivši četnike i partizane. Zavadili su narod da bi vladali,eksplostisali gradjane i živeli u izobilju, dok je narod živeo u bedi. Stvorili su Crvenu Zvezdu i Partizan kako bi produbiti te podele, koja i dan danas traje. Promenom političkog i ekonomskog sistema sport će biti u vlasništvu pojedinca i to je prilika da se IZBRIŠU NAZIVI TIH KLUBOVA, i da se zauvek oslobodimo podela i zla. A

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.