“A šta bih ja mogao da uputim za 4. juli? Mnoge mi ideje dolaze…”: Vučić kaže da je Sretnje važnije od američkih i albanskih želja

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Pančevu na vojnoj vežbi “Vrh koplja” i tom prilikom je potvrdio da je dobio čestitku za Dan državnosti od predsednika SAD Džoa Bajdena i tom prilikom mu se zahvalio.

“Dobio sam čestitku predsednika Bajdena i hvala mu za čestitku”, rekao je Vučić.

On je potom odgovorio na pitanje kako komentariše to što se u čestitki pominje međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Vuličić je, prema Blicu, rekao da međusobno priznanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom aktu nijedne svetske organizacije.

On je rekao da razume da je to nova američka politika, ali da njegov odgovor “neće biti drugačiji od onog koji je dao u Beloj kući – a to je da Srbija na to ne pristaje”.

Takođe, naveo je da je bilo pokušaja da se ta sintagma nametne kao “nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonskom sporazumu”.

“Već sam im jednom u lice rekao sta mislim o međusobnom priznaju i moj odgovor neće biti drugačiji”, poručio je Vučić. “Šta bih ja mogao da uputim za 4. juli? Mnoge mi ideje padaju napamet. Za nas je Sretenje važan datum, mnogo smo započeli i napravili za Sretenje, tako da je ono za nas važnije od američkih i albanskih želja”, rekao je Vučić nakon vojnog prikaza u Pančevu pod nazivom “Vrh koplja”.

Vučić je rekao i da sve to nije prijatno jer je jasno da će kompletna američka administracija ići u tom smeru i dodao da vidi “da se ne žure da ubrzaju Albance da ispune svoje obaveze”.

“Ja sam suviše mali mali da bih mogao da se suprotstavljam svima u okruženju , ili najvećoj svetskoj sili, ali sam dovoljno veliki da ne želim da učestvujem u ponižavanju našeg naroda”, rekao je Vučić.

ŠTA PIŠE U ČESTITKI?

(Beta) – Predsednik SAD Džozef Bajden čestitao je Dan državnosti Srbije i poručio da će SAD i dalje podržavati Srbiju u evropskim integracijama, reformama i postizanju trajnog sporazuma sa Kosovom “koji je fokusiran na medjusobno priznanje”.

“I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvodjenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na medjusobno priznanje”, poručio je Bajden u čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, Bajden je rekao da se raduje saradnji sa predsednikom Srbije na produbljivanju prijateljskih veza i jačanju odnosa Srbije i Sjedinjenih Država.

“Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata. Takodje cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana”, navodi se u čestitki.