I britanski Independent slavio je ovih dana festival glamura i geopolitike s kojim Britanci imaju odnos ljubavi i mržnje. Voleli bi da su bolji, ali nikako da se potrude da to zaista i učine.

Njihov autor Ben Keli dobro se potrudio da poređa 66 dosadašnjih (ne računajući sinoćnjeg laureata, Dankana Lorensa iz Holandije) pobednika, od najgoreg ka najboljem.

Po Independentu je, recimo, pesma „Satellite“ kojom je trijumfovala Nemica Lena 2010. ubedljivo najgora koja je ikada ponela tu čast.

Nije imao milosti ni prema hitu Serža Genzbroa „Poupée de cire, poupée de son“ koju je izvela plavokosa Frans Gal, stavivši je na 63. poziciju.

Mnogi će se u Srbiji setiti 2004. godine, kada je stakleni mikrofon zamalo izmakao Željku Joksimoviću. Trijumfovala je tada Ruslana, sa pesmom „Wild Dances“, a Independent je upoređuje sa Xenom, princezom ratnicom, i stavlja je tek na 53. mesto.

Grupa Riva je pred sam kraj i krah Jugoslavije, 1989. godine dovela Evroviziju u Zagreb, a na binu Olivera Mlakara. „Parče elektropop sira koje ne možete da izbacite iz glave“, kaže Ben Keli i stavlja „Rock Me“ na 42. mesto.

U Zagrebu je 1990. trijumfovao Toto Kutunjo, s upečatljivom i političkom „Insieme: 1992“, ali ova moćna rok balada nije zavredela više od 40. pozicije.

https://www.youtube.com/watch?v=0b5whZydVZc

Prošlogodišnja pobednica Netta je 37, Dima Bilan je u Beogradu pevao za 35. mesto, a jedan od najubedljivijih pobednika, Aleksandar Ribak sa „Fairytale“ stigao je tek do 33.

Nešto bolje je prošla Helena Paparizu i „My Number One“ – „grčka Džej Lo“ je 28.

Još jedna pesma koja je bila hit na ovim prostorima „Everyway That I Can“ Turkinje Sertab Erener, plasirala se na 19. poziciju, a kontroverzna Ukrajinka Džamala i njena „1944“ je za jedno mesto bolja.

Na 16. mestu je „Puppet on a String“, klasik Sendi Šo, a na 15. šarmantni Portugalac Salvador Sobral sa „Amar pelos dois“, za koga kažu da je bio dašak svežeg vazduha na takmičenju.

Na desetom mestu je Marija Šerifović i „Molitva“: dramatična balada je u jeku ekstravagancije bila potpuno svedena. „Bio je to kao klimaks neke moderne opere“, kaže Independent.

Finska čudovišta Lordi plasirala su se na devetu poziciju, Džoni Logan je sa „Hold Me Now“ osmi, sedma je Šveđanka Karola iz 1991. (nas je tada predstavljala Bebi Dol), šesti su Bucsk Fizz sa „Making Your Mind Up“, peta Selin Dion, tada u dresu Švajcarske, Katrina and the Waves su poslednji pravi britanski predstavnik sa „Love Shine a Light“ (1997), Končita Vurst i njena brada su treći, Loreen i „Euforia“ druga…

Naravno, pobednik je morala biti ABBA. Švedski majstori popa oduvali su kontinent i planetu sa pesmom „Waterloo“ 1974. Klasik, i posle toliko vremena, i pokazna vežba kako napraviti hit, za Evrosong ili mimo njega.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.