Ako neko bude srušio monarhiju, neće to biti jedna žena. U mitovima, urbanim pričama, pa i u realnosti, uvek je ta, jedna žena bila kamen koji bi zadrmao zidine carstava. I najmoćniji su padali pred čarima fatalnih žena. Fatalnost nije uvek podrazumevala vanserijsku lepotu ili vamp imidž, pa ni zastrašujuće natprirodne moći, zbog kojih su takve i – spaljivali. Ženama je pripisivana neka imaginarna moć, zbog koje, i uprkos kojoj bi bile brutalno kažnjavane. Da kojim slučajem živimo u vreme bez vizuelnih medija, Megan Markl bi možda i bila predstavljana kao Kleopatra ili pak kao Jelena Trojanska, kao što je do raskošnog venčanja u Vindzoru nazivana modernom Pepeljugom, i mogli bismo da zamislimo ženu zbog koje se gubi razum i ratuje, pa i crkva uvodi inkviziciju.

Britanski, pa i oni ostali mediji svakako Megan pripisuju ozbiljan uticaj na dešavanja u kraljevskoj porodici: ona je ta zbog koje se najpoznatije, najmoćnije i najčuvanije preduzeće, takozvana „Firma“, našlo u najizazovnijoj poziciji, izgleda težoj od one sa princom Endruom i vezama s američkim pedofilom, težoj i od samog Bregzita.
Bio bi to, možda, i trenutak raspada „Firme“ da u samom finišu njenu pojavu nije zasenila jedna druga žena, zapravo ona kojoj se u brojnim teorijama zavere pripisuju natprirodne moći vladarke svetom: 93-godišnja britanska kraljica, Elizabeta Druga. Kraljica je, saopštenjem podržala najmlađeg unuka, oduvek buntovnog ali posebno voljenog princa Harija, i njegovu suprugu Megan Markl u odluci da napuste sve i presele se u Kanadu, žive od svojih para i nemaju dužnosti prema porodici, i tako donela preokret kakav nas vraća u svet mitova. Nesvakidašnjim načinom obraćanja, kraljica je zaštitila Harija i Megan, „svog unuka“, „svoju porodicu“ i „njegovu mladu porodicu“.
Svakako, možda je njena reakcija podjednako šok za pojedine koji kopaju šta bi ta njena poruka sve mogla da znači, kao i odluka vojvode i vojvotkinje od Saseksa da napuste svoje dužnosti, ali to je ona ista kraljica koja je primenila sličan princip kada je podržala Borisa Džonsona i suspenziju parlamenta zbog Bregzita. Hari je za neke postao princ iz bajki, potomak Edvarda Osmog, onaj koji se odriče svega zbog ljubavi i žene, a Megan – e, ona je, po teorijama, menjala lik, kao Mistik.


Bilo je mnogo priča poslednjih dana, i mnogo teorija, ali najviše priča o zloj verziji Pepeljuge, ili o zlim rasističkim medijima i naličju klasnog društva Engleske, zavisi odakle ste se informisali.
Priča počinje mnogo pre nego što je Megan Markl postala vojvotkinja od Saseksa, i razmaženo birala svoju tijaru, odrekla se oca i porodice, kršila protokole, zavadila braću, nervirala Kejt i kraljicu, smotala Čarlsa i Harija, i donela Megzit. Priča počinje još od Ledi Di, Harijeve pokojne majke, i smrti koja je, prema nekim teorijama, i te kako uticala na sve njegove potonje odluke.


Dajanin duh prisutan je u bajci o Megan i Hari od početka, i u, kako je recimo Njujork tajms to nazvao, nepromišljenoj odluci da vekovna pravila prekrše i napuste „Firmu“. Firma se, ipak, ne napušta. Mada dobro znate u šta ulazite kada potpisujete ugovor s njom. Neki kažu da je princeza Dajana bila ta koja je uvela tabloide u kraljevsku porodicu, ali da je taj ples na kraju bio poguban: njen život okončan je bekstvom od paparaca, u smrskanom automobilu. Ledi Di bila je zarobljena u svakom smislu. Hari je to dobro upamtio.


Mlađi princ nije želeo da igra istu igru s tabloidima kao njegova majka, posebno ne kada je njegova supruga zaplakala zbog njih, i ne nakon što je nedavno priznao da mu svaki fleš, svaki odblesak i zvuk aparata vrati slike sa majčinog pogreba. Bio je to razlog psihičkih problema o kojima je progovorio, i bio jako blizak sa bratom Vilijamom. Dugo vremena, Hari se nije odvajao od Kejt i Vilijama, sve do pojave Megan Markl. Ispostaviće se da su tabloidi riblja kost i za njegovu suprugu, i da će zbog nje princ ući u rat s njima. Njene suze zbog neprilagođenosti ili zbog nedovoljne voljenosti možda su uticale na njegovu odluku, ali i nisu baš ganule medije.


Oni kao Pirs Morgan već dugo govore o Megan kao o hladnoj i proračunatoj ženi. Nešto im nije štimalo, znali su da je pitanje dana kada će okrenuti sve u svoju korist. „Ljudi govore da sam previše kritičan prema Megan Markl, ali napustila je oca, napustila je svoju porodicu, stare prijatelje, rastavila je Vilijama i Harija i sad je supruga odvojila od kraljevske porodice. Slučaj zatvoren“, napisao je Morgan na Tviteru po objavi Megzita.


Postoje i one teorije koje kažu da je Megan Markl bila projekat. Da je trebalo još jednom dati ljudskost „Firmi“. Dugo uzdrmani i jedva oporavljeni posle višegodišnjih optužbi zbog smrti Ledi Di, a onda i pikanterija iz njihovih života, zbog hladnog odnosa i brze ženidbe princa Čarlsa Kamilom, činilo se da sve postaje toplije sa Vilijamom i Kejt. Polako, u senci „para od Kembridža“, iskrsnuo je Hari, nekada ružniji i neupadljivi brat a sada labud, dečko koji snima smešan video s kraljicom. Drugačiji od svih. Najljudskiji, s reputacijom kapetana. Njegov brat Vilijam i on mogli su da rebrendiraju dinastiju. Otopljavalo je sve, pa i sama kraljica, što pojavljivanjem uz Džejmsa Bonda na otvaranju Olimpijskih igara, što smešnim videom uz unuka Harija. Megan je došla u pravo vreme, čak i sa Bregzitom. Ali onda je okrnjila tu Harijevu ikonu u javnosti da su ih mediji nazvali razmaženim derištima. To je „treća“ teorija.

Ceo tekst u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. januara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.