AstraZeneca je u četvrtak saopštila da njen koktel antitela nudi 83% zaštite tokom šest meseci, što je još jedno moguće oružje u borbi protiv pandemije, prenosi Rojters.

Ranije se pokazalo da terapija, nazvana AZD7442 ili Evusheld, daje 77% zaštite od simptomatske bolesti nakon tri meseca, u ranijem očitavanju ispitivanja u kasnoj fazi u avgustu.

Podaci su ohrabrujući kao potencijalna dodatna zaštita za ljude koji ne reaguju dobro na vakcine, poput pacijenata sa rakom. Anglo-švedska kompanija je takođe rekla da je odvojena studija na pacijentima sa blagim do umerenim COVID-19 pokazala da je veća doza AZD7442 smanjila rizik od pogoršanja simptoma za 88% kada se daje u roku od tri dana od prvih simptoma. Lečenje antitelima daje se u jednom potezu, kao dve uzastopne infuzije u ruku.

Najnoviji rezultati dugoročnih praćenja potencijalno pozicioniraju AstraZenecu, poput rivala Fajzera kao budućeg dobavljača i vakcina i tretmana protiv COVID-19, pri čemu je AstraZeneca rekla da je „stvarna prednost“ terapije kao preventivna vakcina.

Puni rezultati će biti dostavljeni za objavljivanje u recenziranom medicinskom časopisu.

Fajzer je predstavio obećavajuće podatke o efikasnosti svog kandidata za oralnu terapiju za COVID-19, koji se može lakše distribuirati od infuzija, a takođe je i vodeći dobavljač vakcina sa partnerom BioNTech.

„Ovi novi podaci doprinose rastućem broju dokaza koji podržavaju potencijal AZD7442… Mogu da kažem da napredujemo sa zahtevima za registraciju ovog antitela kod regulatornih tela širom sveta i da smo zadovoljni što ćemo moći da donesemo ovu novu opciju u borbi protiv SARS-CoV-2 što je pre moguće“ rekao je Mene Pangalos, izvršni podpredsednik kompanije AstraZeneca, i podpredsenik razvoja i istraživanja biofarmaceutika 

Grupa je prošlog meseca tražila odobrenje za lek od američkih i evropskih regulatora. Američki regulatori odobrili su monoklonska antitela iz kompanija Regeneron, Lilli i GSK za lečenje nehospitalizovanih pacijenata sa COVID-19.

Ranije ovog meseca, Regeneron je saopštio da je jedna doza njegovog koktela antitela smanjila rizik od zaraze koronavirusom za 81,6% u ispitivanju u kasnoj fazi.

„Ovo je važan dodatak terapijama za COVID, ako objavljena studija potvrdi podatke objavljene u četvrtak, rekla je Peni Vord, gostujući profesor farmaceutske medicine na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Dok se infuzija može posmatrati kao potencijalna alternativa vakcinama, terapije antitela koštaju znatno više, što može ograničiti njihovu upotrebu na posebno visoko rizične grupe.

Kokteli sa antitelima obično koštaju preko 1.000 dolara po dozi, dok se vakcine protiv COVID-19 u proseku prodaju za između 3 i 30 dolara po dozi.

AstraZeneca nije dala nikakve detalje o cenama.

Lekovi za monoklonska antitela isporučuju laboratorijski napravljene verzije prirodnih antitela tela za borbu protiv infekcije, dok vakcine podstiču telo da proizvodi sopstvena antitela i izgradi sopstveni imunitet.

AstraZeneca je saopštila da je vakcinacija prvenstveno namenjena osobama sa oslabljenim imunitetom i osobama u riziku, ali bi u nekom trenutku mogla imati koristi i šira grupa, kao što su vojno osoblje na dužnosti ili putnici na krstarenju. Primenjivaće se pored vakcina, saopštila je kompanija.

Dodaje se da se smatra da oko 2% svetske populacije neadekvatno reaguje na vakcinu protiv COVID-19.

Za ispitivanje PROVENT kompanije AstraZeneca, blizu 5.200 učesnika bez infekcije nasumično je podeljeno u dve grupe, pri čemu je jedan dobrovoljac primao neefikasan placebo bez saznanja za svaka dva koja su primala Evusheld.

Učesnici su bili u opasnosti da obole od teškog COVID-19 ako su zaraženi ili su bili imunokompromitovani, što znači da su bili na lečenju raka ili su primali lekove zbog autoimune bolesti ili transplantacije organa.

Dobrovoljci u ispitivanju nisu bili vakcinisani, iako su grupe visokog rizika bile prioritet u globalnim kampanjama vakcinacije. Svako ko je odlučio da se vakciniše tokom ispitivanja isključen je iz analize.

Probni volonteri će biti praćeni 15 meseci kako bi se pružili dokazi o dugotrajnijoj zaštiti.

Evusheld pripada kategoriji lekova koji se zasnivaju na monoklonskim antitelima koji su laboratorijski napravljeni proteini koji oponašaju prirodnu odbranu tela. Zasnovani su na antitelima koja ljudsko telo proizvodi kao odgovor na infekciju ili vakcinaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.