„Očevi osnivači“ talibana (njihovo ime znači „učenici“) bili su mudžahedini koji su se borili protiv Rusa tokom sovjetske invazije na Avganistan, koja je započela 1979. Po odlasku Sovjeta, 1989, u medresama su bili besni zbog zločina tokom građanskog rata. Sem na šerijatski zakon, tokom vladavine su se oslanjali i na „paštunvali“, plemenski kod Paštuna. Javna ubistva i bičevanja bila su uobičajena, zapadnjačke knjige i filmovi zabranjeni.

Kada su poslednji put došli na vlast, pre četvrt veka, nije se postavljalo pitanje kakvu vladu će imati i ko će biti na čelu. Mula Muhamed Omar, verski vođa koji je i osnovao ovaj religiozni pokret i vojnu organizaciju u Kandaharu, došao je na čelo zemlje. Kabul tada nije imao nijednu telefonsku liniju, pa su talibani mogli da rade šta žele. Danas je taj grad pravi metropolis od pet miliona stanovnika. Kako će vladati? Ko će biti na čelu?

Ovo su glavni ljudi u Islamskom Emiratu, uz napomenu da talibani nisu monolitni, i da čak ni emir neće uživati potpunu odanost.

Hajbatulah Akundzada

Poznat kao „Predvodnik vernih“, ovaj islamista je vrhovni vođa talibana i ima zadnju reč o političkim, verskim i vojnim pitanjima. Odrastao je nadomak Kandahara. Pripada Paštunima, najvećem narodu u Avganistanu. Borio se i protiv Sovjeta, kada je napravljeno jezgro budućih talibana. Kažu da je pragmatičniji nego što bi se to moglo očekivati.

Mula Abdul Gani Baradar

Jedan od koosnivača talibana i Akundzadin zamenik zadužen za spoljnu politiku. Uhvaćen je u Pakistanu 2010. i u pritvoru proveo osam godina, govori se da je oslobođen na molbu Amerikanaca. Njegovo ime znači „Brat“.

Siradžudin Hakani

Sin čuvenog mudžahedinskog komandira Džalaludina Hakanija, on nadgleda Hakanije, mrežu povezanih plemena koja nadgleda granicu Pakistana i Avganistana. Prošle godine je objavio tekst u Njujork tajmsu, pod naslovom „Šta mi talibani želimo“.

Mula Muhamed Jakub

Sin osnivača talibana Mule Omara i nezvanični „ministar vojni“. Verovatno najzaslužniji za uspehe u prethodnih nekoliko meseci.

Šer Muhamed Abas Stanekzai

Živeo je u izgnanstvu u Dohi i odatle vodio politiku talibana.

Abdul Hakim Hakani

Šef pregovaračkog tima i kandidat za ministra pravde. Smatra se čovekom od najvećeg poverenja Hajbatulaha Akundzade.

U NOVOM NEDELJNIKU ČITAJTE OPŠIRNU ANALIZU MARKA PRELEVIĆA O NOVOJ TRAGEDIJI AVGANISTANA. NOVI NEDELJNIK JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 19. AVGUSTA. SVI ČITAOCI NA POKLON SOBIJAJU NJUJORK TAJMS NA SRPKOM JEZIKU

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na nstore.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.