Dobro jutro,

današnji dan obeležiće izbor nove Vlade Srbije, ne brinite, novi predsednik Skupštine Ivica Dačič kod koga je mikrofon – neće pevati. Ono što je prava briga je situacija sa brojem zaraženih od koronavirusa jer je i Srbija od juče među zemljama koje na dnevnom nivou beleže više od 1.000 pozitivnih. Zato će danas možda biti uvedene nove mera koje bi mogao da saopšti predsednik Aleksandar Vučić u svom obraćanju posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. Pogledajte najvažnije vesti koje će obeležiti današnji dan.

NOVA VLADA

U 10.00 u Domu Narodne skupštine održava se plenarna sednica o izboru Vlade Srbije i polaganje zakletve predsednice i članova Vlade.

Poslanici Skupštine Srbije danas će na Prvoj posebnoj sednici birati novu srpsku Vladu.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić prvo će pred poslanicima izneti ekspoze sa planom rada budućih ministara, posle čega sledi skupštinska rasprava i glasanje o novom sastavu vlade Srbije.

Dačić: Dobio sam mikrofon, ali ne kao dosad, za pevanje

Novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je sinoć da samo dva ministarska mesta njegove Socijalističke partije Srbije u novoj vladi ne znače distanciranje Srpske napredne stranke od SPS i da tako mogu da misle samo oni koji smatraju da „ako nisi ministar, nisi ništa“.

„Znate ko tako misli u SPS: samo ko želi da bude ministar“, rekao je Dačić u emisiji „Prav ugao“ RTV Vojvodine.

„SPS je dobio drugu poziciju po značaju u državi. Ja ću biti prisutan u javnosti svaki dan, sa mogućnošću da govorim o svakoj temi. Dobili ste mikrofon, da tako kažem, ali ne kao do sada da pevate“, rekao je Dačić, aludirajući na to što je ponekad pevanjem zabavljao strane zvaničnike.

KORONAVIRUS

Da li će Vučić danas saopštiti nove mere

Obistinila su se juče dramatična upozorenja stručnjaka, da ćemo imati nikad više zaraženih od počekta epidemije, a sve sve više priča i o novim merama – skraćenja rada ugostiteljskih objekata i obavezan PCR test za ulazak u Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas rukovodiocima svih kovid bolnica u zemlji. Mediji navode da bi mogao govoriti i o novim merama. Sastanak će biti održana u 12.15 u Palati Srbija, nakon čega su planirane izjave za medije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Čak 56 odsto svih zaraženih u poslednja 24 sata je iz Beograda. Kada se to pretvori u brojke, u našem glavnom gradu je za jedan dan zaraženo 590 ljudi. 

Kon: “Biće jako loše u narednim danima, povećanje broja preminulih tek dolazi…”

 “Ovo što se dešava u Beogradu ranije se nije dešavalo. Imamo povećan broj u kovid ambulantama, povećan broj onih kojima se uzimaju brisevi”, rekao je dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba tokom gostovanja u Beogradskoj hronici RTS.

On je naglasio da se najveći broj ljudi zarazio na zabavama koje su tajno organizovane.

Na pitanje koja je brojka potrebna da bi se uvele strože mere, Kon je rekao da on jeste za uvođenje strožih mera, ali da “moramo da sačekamo da se napravi pravni okvir”.

Rešenje je, prema njegovim rečima, da sada pokažemo inat i nosimo maske.

Zbog epidemije na Kosovu zatvoreno 14 škola

Povećanje broja slučajeva zaraze korona virusom poslednjih dana dovelo je do zatvaranja 14 škola na Kosovu, te će se nastava održavati onlajn.

Po najnovijim podacima Ministarstva prosvete, na Kosovu je od 19. do 23. oktobra nađeno ukupno 130 zaraženih učenika i 148 nastavnika, većinom u Prištini.

U poslednje tri nedelje na Kosovu je došlo do porasta broja zaraženih korona virusom.

Italija ponovo zabeležila više od 20.000 slučajeva koronavirusa

Italija je registrovala 21.994 nova slučaja koronavirusa saopštilo je Ministarstvo zdravlja, što je najviše u jednom danu od početka pademije u toj zemlji. Prethodni rekord je zabeležen u nedelju kada je prijavljeno 21.273 nova slučaja infekcije, prenosi Rojters.

U Francuskoj najveći broj preminulih još od aprila

U Francuskoj su od kovid-19 preminule još 523 osobe, što je najviše od aprila, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

ŠTA SE DEŠAVA U CRNOJ GORI

NOVA i SNP načelno prihvatili ponudu Krivikapića, “vratili” mu jedno ministarstvo


Lideri Nove srpske demokratije (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) načelno su prihvatili ponudu mandatara Zdravka Krivokapića za raspodelu mandata u novoj crnogorskoj vladi i saopštili da će imena svojih predstavnika saopštiti naknadno.

NOVA I SNP su članice koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koju predvodi Krivokapić.

Prethodnih dana lideri DF su izneli niz kritika na račun Krivokapića koji je tražio da oni ne budu u vladi.

Kako je sinoč saopšteno, predsednici Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, Pokreta za promene, Nebojša Medojević, Demokratske narodne partije, Milan Knežević i Socijalističke narodne partije, Vladimir Joković, dostavili su odgovor mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću kojim načelno prihvataju njegovu ponudu.

Dogovorena je raspodela resora među tim partijama, a saopšteno je da će se one o imenima izjasniti naknadno.

Njihov načelni dogovor podrazumeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo.

Pokret za promene imenovaće predstavnike za potpredsednika Vlaade za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvete.

Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Socijalistička narodna partija će imenovati svoje predstavnike za Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih – naveli su iz DF-a i SNP-a.

Odlučili su i da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, te da mandatar, kako su rekli, slobodno raspolaže ovim resorom onako kako su prepustili i druge dve najvažnije funkcije u Vladi – Ministarstvo finansija i funkcija generalnog sekretara Vlade.

VESTI IZ SVETA

Blumberg ulaže još 15 miliona dolara u Bajdenovu kampanju u Ohaju i Teksasu

 Američki milijarder Majk Blumberg odlučio je da uloži dodatnih 15 miliona dolara u promociju predsedničkog kandidata demokrata Džozefa Bajdena u saveznim državama Ohajo i Teksas.

Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka, već je uložio 100 miliona dolara svog bogatstva kako bi pomogao Bajdenu da na izborima 3. novembra u saveznoj državi Florida pobedi predsednika SAD Donalda Trampa.

Na izdvajanje dodatnih 15 miliona dolara odlučio se nakon što je video rezultate istraživanja koje je njegova politička organizacija sprovela tokom vikenda, navodi Asošiejted pres.

Do pre nekoliko nedelja smatralo se da će Tramp gotovo izvesno osvojiti i Teksas i Ohajo, države u kojima je pobedio i na izborima 2016. godine kada je postao predsednik.

Međutim, poslednjih nedelja kampanje Bajden je smanjio razliku u te dve države, a ankete predvidjaju tesan rezultat.

U Poljskoj štrajk zbog zabrane abortusa

Potpredsednik poljske vlade, lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski, poručio je stotinama hiljada Poljakinja koje već šesti dan demonstriraju protiv gotovo potpune zabrane abortusa, da nema šanse da se preinači presuda Ustavnog suda o tome, a Poljake je pozvao da po svaku cenu brane crkve od protesta žena.

„To je obaveza države ali i obaveza građana. Posebno moramo da branimo poljske crkve. Po svaku cenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve“, poručio je Kačinjski na društvenim mrežama.

Štrajk se nastavlja i danas.

Rusija svoju vakcinu protiv korona virusa podnela SZO na pretkvalifikaciju

Rusija je podnela zahtev Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) za „za ubrzanu registraciju i pretkvalifikaciju“ svoje prve vakcine protiv novog koronavirusa, „Sputnjik V“, objavile su u utorak ruske vlasti.

Na pitanje AFP-a, SZO je rekla da su podnesci za „predizbor ili registraciju u postupcima hitne upotrebe“ u kategoriji „poverljivi“.

Rusija je „jedna od prvih zemalja na svetu koja je zatražila od SZO pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv novog koronavirusa“, rekle su ruske vlasti.

„U kontekstu pandemije, ubrzana registracija vakcine po proceduri (SZO) učiniće rusku vakcinu dostupnom svima brže nego po konvencionalnim procedurama“, dodaje se u saopštenju.

SZO podvlači da „ako se smatra da je proizvod koji je predat na ocenjivanje, u skladu s kriterijumima za uvrštavanje na listu, SZO će to objaviti“.

„Uspešan predizbor omogućiće da se vakcina ‘Sputnjik V’ uvrsti na listu lekova koje (…) zemlje koriste za velenabavku“, rekla je SZO.

Ali zasad, primećuje SZO, „još nije prekvalifikovana neka vakcina za KOVID-19, niti je objavljen spisak za hitne potrebe“.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama uizdanja za sredu, 28. oktobar, pišu o pogoršanju epidemiološkog stanja u Srbiji, a najavljuju i ekspoze mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić.

BLIC – „Slede nam tri najteže nedelje“ – o epidemiološkoj situaciji u Srbiji. „Korak bliže Zapadu, korak dalje od Rusa“ – o novoj vladi Srbije.

VEČERNJE NOVOSTI – „Svaki deseti testirani ima koronu“, u Srbiji rekord od 1.053 zaražena. „Srž ekspozea: U Aninom planu viši standard i udar na mafiju“ – ta će reći mandatarka za sastav nove vlade čiji je izbor u Skupštini najavljen za sredu.

DANAS – „Ministri sa najviše afera ostali u vladi“, o novom kabinetu Ane Brnabić. „Socijalisti na putu utapanja u SNS“ – piše list o raspodeli funkcija u novom sazivu Skupštine Srbije i Vladi Srbije.

POLITIKA – „Više od 1.000 zaraženih u jednom danu“ u Srbiji. „Status Kosova ne može da se reši bez referenduma“, intervju s predsednikom Opštine Novi Beograd, Aleksandrom Šapićem.

NA DANAŠNJI DAN

1492 – Kristofer Kolumbo na prvom putovanju preko Atlantika otkrio je Kubu i proglasio je posedom Španije.

1922 – Oko 40.000 fašista crnokošuljaša Benita Musolinija krenulo je iz Napulja u Marš na Rim. Dva dana kasnije kralj Vitorio Emanuele poverio je Musoliniju mandat za sastav vlade. Fašistički režim trajao je do jula 1943.

1962 – Okončana je kubanska raketna kriza – sovjetski lider Nikita Hruščov saopštio je da je naredio povlačenje raketa sa Kube, a predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi da će obustaviti blokadu te zemlje.

2000 – Na Kosovu su, u organizaciji administracije UN održani lokalni izbori, na kojima je ubedljivo pobedio Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove. Kosovski Srbi su bojkotovali izbore, a jugoslovenske vlasti ih nisu priznale.

2011 – Umro je književnik i filozof Radomir Konstantinović, najpoznatiji po filozofsko-esejističkom delu „Filozofija palanke“.

KAKVO ĆE BITI VREME

U Srbiji će danas posle maglovitog jutra biti umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab vetar promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od četiri do 11 stepeni, najviša dnevna od 16 do 20 stepeni.

I u Beogradu će u pojedinim delovima grada jutro biti maglovito, u toku dana umereno oblačno sa sunčanim intervalima.

Uz slab vetar promenljivog pravca najniža temperatura biće od sedam do 11, a najviša dnevna oko 18 stepeni.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Knjiga o Bati Stojkoviću koju svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na polkon u izdanju od 22. oktobra, koji je do sutra na kioscima. Zato požurite.

*U ovom pregledu korišćeni su izveštaji agencije Beta.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.