“Pametan čovek zna da ova situacija, ako je kvarena pedeset godina, ne može da se oporavi za manje od sedamdeset…”: Hit knjiga o Bati Stojkoviću dobija se na poklon uz novi Nedeljnik

SAKUPITE SVOJU EDICIJU. NOVA POKLON KNJIGA UZ NEDELJNIK, "DANILO BATA STOJKOVIĆ: Najveći profesionalac jugoslovenskog glumišta"

0
Insert iz filma "Balkanska pravila"

“Nema, bre, na vidiku budućnosti! Pametan čovek zna da ova situacija ne može da legne nikako za pedeset godina. Ako je pedeset godina kvarena, ne može da se oporavi za manje od sedamdeset. To je računica. Kako ćemo… Sva sreća što je ovo malo lakoveran narod, lucprdast nam je narod, pa veruje da će za dve-tri godine biti nešto. Inače bi, da su ozbiljnija neka nacija, otišli u očin, svi…”

***

Da se Brka pita, on bi proterao autobus kroz ovu knjigu. Ili je ne bi ni bilo, verovatno bi Bati smetalo što neki tamo novinar nešto opet tu.

Da se Bubuleja pita, savio bi metalnu petobanku i samo odmahnuo rukom. Bubuleja ne bi čitao ovu knjigu, Bubuleja je bio opozicija svemu, celom sistemu, a posebno ovim novim pametnjakovićima.

Da se Ilija Čvorović pita, njega ako se sete – sete. A valja se Bate setiti, u ovom pokeru najvećih jugoslovenskih i srpskih glumaca njemu možda ta titula – i Glumac i Najveći! – najviše paše.

Da se Luka Laban pita, verovatno bi rekao: “Molim vas da rečima ne kvarimo ono što se dogodilo na sceni.” Baš to spočitao je Bata negde početkom 1999, u najkraćem razgovoru posle 350. izvođenja “Profesionalca”.

Naslovna strana poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

To što se dogodilo na sceni, znao je to dobro, nego se malo femkao (“Ne verujem da glumac može da bude skroman, to što se ponekad takvim učinim, to je pre svega stvar umeća i domaćeg vaspitanja. Mislim da skroman čovek prosto ne može da bude talentovan. Međutim, postoji druga stvar: ljudi nam se katkad učine skromnim, a u stvari nisu”), niko nikada ne bi mogao da pokvari.

Ni jedan spis ovog ni nekakvog drugog formata, ma koliko se drugačija trudila da bude; ni protok vremena, ma koliko se drugačije trudilo da bude; ni svođenje Danila Bate Stojkovića samo na četiri-pet-dvanaest uloga koje će se citirati dok je ovog naroda i njegovog sećanja, samo na priče o kafani, o piću, o pet paklica “lorda” dnevno, o “Učim raka da puši”. Jer u početku svega beše Čehov, a kada je Čehov u početku, onda znate da u potonjem činu nešto dobro mora da se desi.

*Odlomak iz hit knjige o Danilu Bati Stojkoviću koja se dobija na poklon uz Nedeljnik

***

Nedeljnik i u novom broju od 22. oktobra donosi novu poklon knjigu iy hit edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Mond diplomatik na srpkom jeziku.

Napravi svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 22. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Bati Stojkoviću, a u narednom broju ćete moći da čitate nepoznate priče iz života još jednog velikana – Zorana Radmilovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is glumci-dole.jpg