Rekordno rano glasanje birača u ključnim državama: Glasalo 64 miliona Amerikanaca, Bajden u prednosti

1
Foto: Profimedia

Tačno nedelju dana pred izborni dan (utorak, 3.novembar) više od 64 miliona Amerikanaca već je glasalo za svog predsedničkog kandidata, a oko 50 odsto građana je to uradilo u konkurentnim državama koje će na kraju odlučiti ko će odneti pobedu na izbornom koledžu, prenosi Njujork tajms.

Prevremeni glasovi u ovim “državama bojnog polja” (battleground states) ili “kolebljivim državama” (swing states) čini više od polovine ukupnih glasova u tim državama na prethodnim predsedničkim izborima 2016. godine. Na nacionalnom nivou, već je glasalo oko 46 odsto od ukupnog broja građana koji su glasali na izborima 2016.

Zbog pandemije koronavirusa, mnoge savezne države su promenile pravila glasanja, dozvolivši milionima Amerikanaca da glasaju poštom po prvi put. Pojedine države su dozvolile rano glasanje i lično, kako bi se izbegle emocije birača na sam dan izbora. Entuzijazam birača koji su izrazito za ili protiv Trampa, takođe je doprineo ranoj izlaznosti birača širom zemlje, i to na rekordnom nivou.

Međutim, izgleda da su demokrate mnogo agilnije tokom prevremeng glasanja. U pet država “kolebljivih2 državaa, koje prijavljuju registraciju stranke, glasalo je skoro dva miliona demokrata više u odnosu na glasove republikanca.

U Pensilvaniji – gde je Tramp odneo tesnu pobedu 2016. godine – demokrate su glasale čak tri puta više nego republikanci, piše Njujork tajms. Nešto ravnomerniji odnos je na Floridi i u Severnoj Karolini.

“Battleground” države

Prevremno glasanje u gusto naseljenom Teksasu – koji naginje ka Trampu, ali se na ovim izborima smatra konkurentnom državom zbog sve većih promenama u populaciji i demografiji stanovništva – broj ljudi koji je glasao već je premašio 80 odsto ukupne izlaznosti u toj državi na izborima 2016. Dalje, rani glasovi u Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini čine 60 odsto ukupnih glasova na izborima 2016.

Države u kojima je Bajden favorit

Veliki broj glasača koji je iskoristio mogućnost ranog glasanja primećen je i u državama u kojima je Džo Bajden favorit. Te države zajedno čine više od trećine dosadašnjih prevremenih glasova i 43 odsto ukupnog broja glasova 2016. U nekim od tih država, budući da je glasanje tek počelo, poput Njujorka, ovi brojevi će rapidno rasti u narednim danima.

Države u kojima je Tramp favorit

Prevremeno glasanje bilo je manje zastupljeno u državama u kojima je aktuelni predsednik SAD favorit. Te države su uglavnom ređe naseljene u odnosu na države u kojima demokrate tradicionalno uživaju veću podršku, te nije iznenađujuće što one čine manje udeo u ukpnom broju prevremenih glasova. Međutim, i tako, procenat prevremenih glasova je manji od procenta glasača koji su glasali pre četiri godine.

Tramp, koji je bio protiv odluke da se omogući glasanje putem pošte, računa na podršku “crvenih” država, tradicionalnog uporišta republikanca.

1 KOMENTAR

  1. Jos 7 dana do izbora i kraja najgore admin SAD. Tramp, najgori Potus ikad. Sramota za najvecu demokratiju na svijetu.

Comments are closed.