Drugi pik prvog talasa – tako epidemiolozi nazivaju značajan porast broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji. Danas su registrovana nova 193 slučaja zaraze, a na početku meseca, 1. juna, bilo ih je svega 18.

Trocifreni broj novoobolelih od COVID-19 beleži se od 23. juna, kada su registovana 102 slučaja koronavirusa, sutradan, 24. juna, taj je broj bio 143, a juče, 25. juna, 137.

Rast broja novozaraženih pacijenata u junu jasno se može videti i u infografici.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je danas da se situacija sa koronavirusom nesumnjivo pogoršava i da je takva da se „ne vide naznake da će biti brzog poboljšanja“.

Kon je rekao da je alarmantan podatak da čak 57 odsto obolelih od koronavirusa ne zna gde se zarazilo, što automatski pokazuje da je virus u cirkulaciji, a posebna opasnost od inficiranja je u javnom saobraćaju, kao i u drugim zatvorenim prostorima.

Kako je objasnio, predstoje prijemni ispiti, maturske večeri, svadbe i druga slavlja, a sve to su rizični skupovi.

“Lično mislim da je situacija dovoljno pogoršana i treba da se ‘uzmemo u pamet’. Možemo da razmišljamo i o prekidu rada noćnih klubova i smanjenju radnog vremena lokala”, konstatovao je Kon.

On je dodao da su to stvari koje se razmatraju u Kriznom štabu i da smatra da je bolje da te mere budu donete što pre, nego da se situacija pogoršava.

Kon je juče rekao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da se razmatra mogućnost ograničenja rada kafića u mestima gde se beleži rast zaraženih virusom korona.

“Nećemo kažnjavati ljude koji su bili disciplinovani. U nekim regionima, krajevima mi ćemo najverovatnije biti prinuđeni da reagujemo da donesemo adekvatne mere da bi vratili stanje u stabilnu sitauaciju”, rekao je Lončar.

U Novom Pazaru, zbog širenja virusa korona, uvedena je vanredna situacija i, između ostalog, ograničen je rad ugoštiteljskih objekata od 7 do 19 sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da građani Srbije moraju biti odgovorniji i disciplinovaniji kad je reč o zaštiti od koronavirusa, te istakao da ne isključuje mogućnost od uvođenja mera, ako to ne bude tako.

Vučić je rekao i da moramo biti ozbiljniji i disciplinovaniji, naročito u Beogradu, iako virus aktuelno nije ništa tragično, sem za starije i one sa drugim bolestima, jer ga 95 odsto mladih lako prevazilazi.

„Ako ne budemo disciplinovaniji insistiraćemo na uvođenju mera”, rekao je Vučić.

On je dodao da će sačekati još neki dan, da vidimo da li će se promeniti ponašanje i podaci o broju zaraženih, pa da se proceni da li da preduzimamo mere da u cilju zaštite živote i zdravlje ljudi.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Beogradu od petka rade dve nove kovid ambulante i to tokom cele noći. Jedna kovid ambulanta se nalazi u ulici Čarlija Čaplina 18 na Paliluli, a druga u ulici Cara Dušana 176 u Zemunu.

Kliničko-bolnički centri “Dr Dragiša Mišović”, Zvezdara i Zemun ponovo primaju pacijente pozitivne na koronavirus, ali neće biti kompletno pretvoreni u kovid bolnice, već će po jedna bolnička zgrada u njima biti predviđena za prijem zaraženih.

Odlučeno je i da da se poveća broj kovid ambulatni, te da u većim opštinama, poput Novog Beograda, budu otvorene nove.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.