85 godina Simfonijskog orkestra RTS: Muzički entuzijazam koji traje

Koncertnom sezonom za pamćenje Simfonijski orkestar RTS obeležiće jubilej – osam i po decenija muzičkog rada

0
Fotografija: RTS

Simfonijski orkestar RTS, jedan od najrenomiranijih simfonijskih ansambala u Srbiji, ove godine obeležava 85 godina postojanja. U čast jubileja – čitava koncertna godina pred nama biće pravo osveženje za sve poštovaoce kvalitetne muzike!

Brojni domaći i internacionalni izvođači i dirigenti podeliće muzičku scenu sa Simfonijskim orkestrom RTS. Među njima su pijanisti Marta Argerič i Kemal Gekić, violinisti Roman Simović i Danijel Roland, violončelistkinja Maja Bogdanović, flautista Dejan Gavrić, violista Saša Mirković i LP duo, te vrhunski mladi izvođači – pijanista Ivan Bašić i perkusionistkinja Vivi Vasiljev.

Pored šefa dirigenta, maestra Bojana Suđića, orkestar će na tri koncerta nastupiti i sa novim glavnim gostujućim dirigentom, maestrom Srbom Dinićem, sa kojim je i ranije sarađivao. “Meni je jako drago da sam ponovo ovde, posle 16 godina. Video sam da ima puno dobrih muzičara, puno mladih ljudi u orkestru, da ima puno entuzijazma…”, rekao je maestro Dinić pri susretu sa orkestrom sa kojim će izvesti neka od do sada neizvedenih dela svetske literature na domaćim koncertnim podijumima.

Simfonijski orkestar RTS osnovan je davne 1937. godine, u okviru Radio Beograda. Od samih početaka usmeravao je svoj rad ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Prvi dirigent bio je Mihailo Vukdragović, a 85 godina rada orkestra obeležili su i šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić.

Pored pomenutih umetnika, ansambl će predvoditi i dirigenti Luis Gorelik, Tomislav Fačini, Dian Čobanov, Kiril Stankov i Aleksandar Kojić, dok će sa Oliverom Sekulić Barac izvesti dela koja su pobedila na Konkursu za kompozitore Muzičke produkcije RTS.

Simfonijski orkestar RTS će svoj veliki jubilej obeležiti i nastupima sa Horom RTS, izvođenjem nekih od najmonumentalnijih vokalno-instrumentalnih dela svetske muzičke literature, među kojima je i Verdijev „Rekvijem”, jedno od prepoznatljivih dela sa repertoara ansambala Muzičke produkcije RTS.

U godini jubileja, orkestar će nastupati na čak tri velika festivala umetnosti i kulture u Beogradu – na Festu, Belefu i Bemusu, a učestvovaće i na Novosadskim muzičkim svečanostima i na Mokranjčevim danima.

U jubilarnoj sezoni neće izostati ni podrška učesnicima svetski poznatog Međunarodnog takmičenja muzičke omladine „Jeunesses Musicales” (koje se od 1954. održava u Beogradu). Ovoga puta orkestar će biti uz finaliste u kategoriji violončela, u izvođenju zahtevnih koncerata Šostakoviča, Prokofjeva, Čajkovskog i Dvoržaka.

Po jednim koncertom publici će se predstaviti Gudači simfonijskog orkestra, koje će predvoditi violinista Sreten Krstić, dok će Duvači simfonijskog orkestra nastupiti sa dirigentom Davidom Valterom.

Povodom 90 godina od rođenja jednog od najvećih američkih kompozitora svih vremena, Džona Vilijamsa, Simfonijski orkestar će na zatvaranju Festa održati celovečernji koncert filmske muzike ovog čuvenog stvaraoca – autora muzike za filmove poput „Ratova zvezda“, „Harija Potera“, „Indijane Džonsa“ i brojnih dela Dizni produkcije.

Programi koncerata kojima će Simfonijski orkestar RTS obeležiti osam i po decenija aktivnog umetničkog života, potvrđuju da ovaj moderni ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, prati svetske tendencije u programskom osmišljavanju koncertnog repertoara. Najavljena dela, kao i umetnici koji će nastupiti, potvrđuju respektabilnost orkestra, koji se u domaćoj, evropskoj, ali i svetskoj javnosti pozicionirao kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umetničke domete.