“64” – praizvedba nove drame Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u Ateljeu 212

0
Foto: Anđa Brstina

Posle internacionalno uspeha drame “Tri zime”, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovenčane najprestižnijom svetskom nagradom za dramske autorke na području engleskog jezika “Susan Smith Blackburn”, Atelje 212 postavlja praizvedbu nove drame autorke Tene Štivičić “64”, u režiji Alise Stojanović. Ova drama trebalo je da bude praizvedena u Beogradu i istovremeno sa praizvedbom njene drame “Lowe and Apocalypse”, napisanoj po narudžbini za londonsko pozorište Arcola, ali je ta premijera pomerena do ponovnog otvaranja britanskih pozorišta.

Foto: Anđa Brstina

Od Evropske autorske nagrade i Nagrade za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008) za dramu “Fragile”, Tena Štivičić je jedna od najcenjenijih autorki u evropskim pozorištima. Osim u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, dve njene drame (Dvije i Svici) izvedene su i u Beogradu, upravo u Ateljeu 212.

U drami “64” Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. 

Foto: Anđa Brstina

Na pragu četrdesetih Eva i Danijel  trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu. 

Ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, finansijske egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primoranih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja.

Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Foto: Anđa Brstina

“64” je drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti.

U predstavi igraju: Hana Selimović, Bojan Žirović, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić.
Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja JelisavetaTatić-Čuturilo, a kompozitor Ivan Brkljačić.

Foto: Anđa Brstina

Premijera predstave “64” planirana je za april 2021.godine, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.