25 belih muškaraca odlučilo je da zabrani abortus: Republikanci koji su Alabamu vratili 46 godina unazad

0
Foto: Profimedia

Novi zakon o zabrani abortusa u saveznoj američkoj državi Alabami usvojila je grupa od 25 belih muškaraca, koji možda nemaju materice, ali misle da svejedno treba da odlučuju o ženskom telu.

To što su beli i što su muškarci je još upadljivije kada se u obzir uzme da najveći broj zahteva za abortus podnesu crne žene koje ujedno uglavnom nemaju sredstava da abortus obave izvan države.

Od svih 27 republikanaca koji čine većinu u senatu Alabame samo dvojica nisu glasala da se zakon usvoji, piše Gardijan.

U senatu Alabame inače sede samo četiri žene, a sve do ovog zakona abortus je bio legalan kao i u svim drugim saveznim američkim državama još od 1973. godine.

Ovaj zakon je jedan od najstrožih i najrestriktivnijih zakona protiv abortusa, a predviđa da je abortus krivično delo u bilo kojoj fazi trudnoće, osim ukoliko trudnoća predstavlja ozbiljnu pretnju po život žene.

U skupštini Alabame sedi tek 15,7 odsto žena, što Alabamu čini šestom saveznom državom SAD sa najmanjem brojim žena u zakonodavstvu, dok je u senatu samo 11,4 odsto.

Lider demokratske manjine Bobi Singlton upravo aludirajući na ovu neravnotežu istakao je: “Imate 27 muškaraca na drugoj strani koji žele da govore ženama šta one mogu ili ne mogu da urade sa svojim telima.”