15. jul – 11. decembar 2022.

23. Međunarodna izložba Trijenala u Milanu, Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“, otvara se 15. jula 2022. godine i na njoj učestvuje preko 40 zemalja. Republika Srbija se prvi put predstavlja projektom Ivana Mangova, Infinity of Structure, koji je odabran na javnom konkursu, sprovedenim od starne  Muzeja primenjene umetnosti. Autorski tim čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, Dorian Jovanović i Marko Todorović. Realizator nastupa je Muzej primenje umetnosti u Beogradu u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Komesarka nastupa je Biljana Jotić. Kustoskinje su Biljana Jotić i Nataša Radojević.

Infinity of Structure je antropološka vizija savremene umetnosti koja ima za cilj da istraži odnos čoveka sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem svetih simbola. Korišćenjem srpskih srednjovekovnih ornamenata kao polazišta stvara se nova stvarnost unošenjem slojeva savremene umetnosti. Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni u živom ritmu slobodnih struktura, kroz gotovo mikroskopski pristup autora, preklapaju se danas i juče – ono što je potisnuto se vraća, ono što je nevidljivo pronalazi put.

23. Međunarodnu izložbu Trijenala u Milanu dizajnira arhitekta Francis Kéré, a kustoskinja je Ersilia Vaudo, astrofizičarka i direktorka Kancelarije za diverzitet u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA). U organizaciji Milanskog trijenala, a pod pokroviteljstvom Bureau International des Expositions (BIE), međunarodna izložba je pažljivo strukturirana od strane Savetodavnog odbora koji čine Herve Chandès, generalni direktor Fondation Cartier pour l’art contemporain; Emanuele Coccia, filozof i profesor na École des Hautes Études en Sciences Sociales u Parizu; Joseph Grima, kustos, arhitekta i autor; Sarah Ichioka, urbanistkinja, kustoskinja i autorka; Mariana Siracusa, dizajnerka i istraživačica, kao i Weng Ling, kustos i osnivač Arts Innovation

Pomeranjem našeg pogleda sa antropocentrične izvesnosti i razmenom između umetnosti i nauke, izložba Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries pomoći će posetiocima da se upuste u uzbuđenje traženja, iznenađenja i osećanja krhkosti pred prostranstvom misterija. Izložba  istražiuje nepoznato svuda oko nas, u potrazi za odnosom koji nije odnos prisvajanja, već deljenja i obuhvata niz izložbi koje otvaraju interdisciplinarne perspektive i tačke sagledavanja i promišljanja.

Trijenale u Milanu je institucija u kojoj se umetnost, dizajn, kreativnost i tehnologija, tradicija i inovativnost susreću i spajaju. Mesto na kome izložbe, susreti, konferencije i performansi podstiču javnu debatu i razmišljanje o ključnim problemima našeg društva. Milansko trijenale još od 1923. godine predstavlja jednu od vodećih institucija kulture u svetu, prenoseći kompleksnost savremenog sveta kroz različite umetničke oblike: dizajn, arhitekturu, vizuelne, scenske i izvođačke umetnosti. Osnovni cilj Trijenala je pronalaženje proširenih i inovativnih načina razmišljanja, spajajući iskustva različitih kultura i jezika.

Naslov: Infinity of Structure

Autor: Ivan Mangov

Umetnici: Marko Lađušić, Aleksandar Vac

Animacija i AR: Marko Todorović, Luka Tilinger

Muzika: Dorian Jovanović

Komesarka: Biljana Jotić

Kustoskinje: Biljana Jotić, Nataša Radojević

Eseji: Domenico de Chirico, Biljana Jotić, Nataša Radojević

Grafički dizajn: Dejana Cvetković

Dizajn izložbe: Ivan Mangov

Realizator i organizator:

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Partneri: Drina Gallery, Logic Art Space, The 42 Media Society, Express Global, Adria Media, Mondo, Biograf Printing, Diplomacy&Commerce, Italijanski kulturni centar u Beogradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.