150 grama borovnica dnevno dovoljno je da budete zdraviji

0
Foto: Profimedia

Oko 150 grama borovnica dnevno može da smanji rizik od srčanih bolesti za 15 procenata, okazala je stdija objavljena u magazinu American Journal of Clinical Nutrition.

Kod odraslih, gojaznih osoba zabeležen je i povećan protok krvi, kao i elastičnije arterije, pa su naučnici izračunali da bi šoljica borovnica na dnevnom meniju mogla da smanji rizik od srčanih bolesti, vodećeg uzročnika smrti u svetu, za 12 do 15 posto.

Ispitivanje o efektima borovnica rađeno je na 138 odrasle gojazne osobe, starosti od 50 do 75 godina, u periodu od šest meseci. Svim ispitanicima zajednički je bio i metabolički sindrom, kombinacija dijabetesa, viskokog krvnog pritiska i gojaznosti. Prema pretpostavkama, metabolički sindrom pogađa oko trećine odraslog stanovništva zapadnih zemalja i znatno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.

“Jedenje jedne šoljice borovnica dnevno rezultiralo je stalnim poboljšanjem vaskularne funkcije i stanja ‘neelastičnih’ arterija, a to je dovoljno da se rizik od kardiovaskularnih bolesti smanji za 12 do 15 posto”, izjavio je koautor studije dr. Piter Kertis.

Metabolički sindrom značajno povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. I prethodne studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu borovnice imaju smanjen rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Pretpostavlja da je to zbog antocijanina, kojim su borovnice bogate, i koji plodovima ovog bobičastog voća daju crvenu i plavu boju.

I neke ranije studije ukazale su da bi ovi spojevi mogli poboljšati neka stanja kod srčanih bolesti.