14 koraka koje je Kina preduzela u borbi protiv koronavirusa: Od psihološke podrške do zabrane povećanja cena – Specijal o pandemiji u novom Nedeljniku

0
Profimedia

U okviru dodatka Kina danas u novom Nedeljniku objavljen je veliki dosije o tome kako je Kina stigla od nultog pacijenta do nula zaraženih. Prenosimo 14 koraka na koje se odlučila kineska država kako bi smanjila posledice pandemije.

1. Subvencije bolničkih troškova

Osim za obolele od kovida-19, subvencije dobijaju i oni za koje se sumnjalo da su zaraženi, u skladu sa politikom koju je 27. januara najavilo Ministarstvo finansija.

2. Zaposleni plaćeni tokom karantina

Zaposleni koji su zaraženi, oni za koje se sumnjalo da su zaraženi ili bliski kontakti zaraženih trebalo bi da dobiju punu platu, dok su u karantinu ili na lečenju ili pod medicinskim nadzorom, objavilo je 24. januara Ministarstvo za ljudske resurse i socijalno osiguranje.

3. Isplate hipoteka odložiti

Ljudi koji su zbog izbijanja epidemije privremeno izgubili izvore prihoda, dobijaju fleksibilno odlaganje rokova za otplatu stambenih hipoteka za pojedinačne kredite, saopštila je 26. januara Komisija za regulaciju banaka i osiguranja.

4. Garantovano snabdevanje strujom

Državna mreža, najveća kompanija za prenos električne energije u zemlji, preduzela je mere da obezbedi napajanje 24/7 u određenim bolnicama za lečenje zaraženih pacijenata i komandnim centrima za kontrolu epidemije u provinciji Hubei, epicentru epidemije. Objavljeno je da struja neće biti isključivana ni onima koji kasne sa plaćanjem, za vreme trajanja epidemije.

5. Intimne sahrane, zabranjena venčanja

Ministarstvo civilnih poslova 31. januara savetovalo je javnost da pojednostave sahrane i otkažu svadbene večere u nastojanju da se smanje mogući prenosa kovida-19.

Registracioni centri u mnogim mestima obustavili su usluge u skladu sa lokalnim zahtevima za kontrolu i prevenciju epidemije.

6. Praćenje kvaliteta voda

Ministarstvo ekologije i životne sredine 31. januara pozvalo je na praćenje kvaliteta vazduha i površinskih voda tokom epidemije – posebno u izvorima vode za piće. Na taj način se sprečava štetni uticaj sekundarnih katastrofa, koje epidemija može doneti.

7. Zabranjeno je povećanje cena

Pojačan je nadzor nad cenama osnovnih životnih namirnica, poput povrća i voća.

Preduzete su akcije u borbi protiv trgovine divljim životinjama i sprečavanju prodaje falsifikovane ili nestandardne robe, posebno lažnih maski za lice i zaštitne odeće.

8. Naglašena psihološka podrška

Da bi se pozabavila anksioznošću i problemima mentalnog zdravlja koje je izazvalo izbijanje koronavirusa, Nacionalna zdravstvena komisija izdala je smernicu kojom se od 2. februara zahteva da regioni na nivou provincije integrišu resurse psihološke podrške i standardizuju takve javne usluge. Ova smernica predlaže četvorostepeni sistem zasnovan na riziku od razvoja mentalnih problema.

9. Podsticanje zapošljavanja putem interneta

Preduzeća i administrativne jedinice ohrabrivane su da odlažu zapošljavanje na licu mesta i organizuju pisane testove, intervjue i potpisivanje ugovora o radu putem interneta, navodi se u obaveštenju objavljenom 5. februara od strane Ministarstva za ljudske resurse.

Takođe, pozvano je na unapređivanje podele informacija o konkursima za posao na veb-lokacijama kojima upravljaju vlade i fakulteti kako bi se studentima pomoglo da budu stalno prisutni na tržištu rada.

10. Briga o deci obolelih

Ministarstvo civilnih poslova apelovalo je na lokalne vlasti da brzo identifikuju decu koja nemaju efikasno starateljstvo i pruže im pravovremenu pomoć. Pre svega se to odnosi na maloletnike čiji su roditelji izolovani tokom epidemije, kao i one čiji su roditelji uključeni u napore za sprečavanje epidemije i ne mogu da se brinu o svojoj deci.

Deca koja su izolovana radi lečenja ili opservacije trebalo bi da budu nadgledana tokom celog procesa, a nakon otpuštanja sa mesta karantina, treba im biti dodeljen privremeni staratelj, navelo je Ministarstvo.

11. Online kursevi stručne obuke za radnike

Tokom epidemije, pet glavnih internet platformi nudilo je besplatno stručno osposobljavanje radnika, kao i učenika i nastavnika škola za stručno osposobljavanje, saopštilo je 12. februara Ministarstvo za ljudske resurse i socijalno osiguranje.

12. Internet, TV kanal koji se koristi za kašnjenje u semestru

Ministarstvo prosvete zahtevalo je od škola i univerziteta širom zemlje da ponude internetske resurse za podučavanje i učenje nakon odlaganja prolećnog semestra. Ministarstvo zdravlja otvorilo je 17. februara nacionalnu platformu za učenje u oblaku, koja nudi besplatne resurse za obrazovanje učenika osnovnih i srednjih škola. Istovremeno je započela emitovanje časova za učenike osnovnih škola na Kineskom obrazovnom televizijskom kanalu 4.

13. Subvencije i osiguranje za volontere

Lokalne samouprave se ohrabruju da daju subvencije radnicima u zajednici i volonterima koji rade na prvoj liniji borbe protiv novog koronavirusa. Lokalne vlasti se, takođe, ohrabruju da kupuju osiguranje za one koji rade na nivou zajednice ili u bolnicama ako situacija to dozvoli i pomogne u rešavanju njihovih praktičnih problema, navodi se u dokumentu koji su 18. februara zajednički objavili Ministarstvo civilnih poslova i Nacionalna zdravstvena komisija.

14. Stranci u Kini informisani

Da bi se pomoglo strancima u Kini da se u potpunosti informišu o situaciji i merama prevencije, otvoreni su pozivni centri na različitim jezicima.

Dodatak Kina danas, koji uređuje Kineski nacionalni radio, objavljen je u novom Nedeljniku.

Specijal Nedeljnika o koronavirusu je na svim kioscima od četvrtka, 2. aprila

Pronađite svoje digitalno izdanje i pretplatite se na nstore.rs