​Svetska banka: Kineska ekonomija će porasti 8,5 odsto zbog jake potražnje i izvoza

0

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema najnovijim prognozama Svetske banke, ove godine će dostići 8,5 odsto, zbog niske osnovice, rasta potražnje i snažnog izvoza, prenela je danas Kineska medijska grupa.

Taj indeks je 0,6 odsto viši nego u prethodnoj prognozi u decembru prošle godine, uglavnom zbog pojačanja inostrane potražnje.

“Očekuje se da će se struktura agregatne tražnje i dalje okretati prema privatnoj domaćoj potražnji”, objavila je Svetska banka.Realni rast potrošnje postepeno se, kako je navela Svetska banka, vraća na nivo pre izbijanja kovida-19, podržavajući kontinuirani oporavak radnog tržišta poboljšanim poverenjem potrošača.

Ulaganja će, kako se navodi, ostati pogon privrednog rasta, nadoknadjujući rashladjivanje investicija u okviru izgradnje infrastrukture i nekretnina.

Svetska banka sugerisala je da bi Kina trebalo da ulaže više napora u promociji strukturnih reformi, kako bi usmeravala ekonomiju ka zelenijem, otpornijem i inkluzivnijem razvojnom putu.

“Fokusiranje dodatnih fiskalnih napora na socijalnu potrošnju i zelene investicije, umesto na tradicionalne infrastrukturne investicije, ne samo da će pomoći u obezbedjivanju oporavka i podstaknuti kratkoročnu potražnju, nego i održavati srednjoročni rebalans kineske ekonomije”, navela je ta banka.