Zvučaće vam neverovatno, ali Danilo je godinama bio manje poznati Stojković: “Možda me se ne sećate, ja sam brat Živorada Stojkovića…”

0
Insert iz filma "Kako sam sistematski uništen od idiota"

Današnjim generacijama to bi izgledalo neverovatno, gledali bi vas, možda, kao da ste poludeli, kao da ste sišli iz nekih Nušićevih redova pa malo glumite Batu a malo samo glumite ludilo, ali godinama, decenijama, Danilo je bio manje poznati Stojković.

Bata je Bata jer je i “bata” – nije tu bilo rivalstva, ta valjda je i razlika u godinama između njih dvojica bila prevelika – Živorada Žike Stojkovića, jednog od onih koji je sedeo s desne strane Dobrice Ćosića u diskusijama u Siminoj 9a i kod Stojkovića na Čuburi, i koji će, kada se završe studije, polako krenuti u osvajanje jugoslovenskih institucija.

O tome da su ga kroz starijeg brata prepoznavali i da je i to bila, ma koliko se činilo da nije, prepreka koju je valjalo preskočiti, rečito govori pismo koje je, povodom Dobričinog prstena, Bati 1990. uputila velika Mira Stupica.

Naslovna strana poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

“Pre podosta godina videla sam u salonu Jugoslovenskog dramskog pozorišta malog, okrugloglavog dečaka, velikih užarenih očiju. Sećam se kako si mi, sav zajapuren i orošen znojem, prišao, riterski se poklonio i promucao: ‘Možda me se ne sećate, ja sam Danilo Stojković, brat Živorada Stojkovića.’ Automatski pogledah prema plafonu gde sam sretala Žikino lice, pa polako niže i niže, do Tebe. Pomislih, Živorad je u svome bratu ukrao bar metar visine.

Sećam se kako si sa scene ulazio u bučni salon JDP-a, sedao daleko u kut i tukao nekim istrzanim ritmom po kolenima, nesrećan što nisi na sceni onih nekoliko svojih rečenica rekao onako kako si silno želeo. Kada bi nam se oči na trenutak srele, videla sam u njima očaj, strah i stid. Bio si jedno malo, veliko zamršeno klube i budio u meni nežno materinsko osećanje za muke moje duše.

Život me je poneo mojim putem i nisam prisustvovala Tvojim glumačkim metamorfozama. Kada i kako si se odmrsio, ne znam. Ali, kada sam te posle nekoliko godina ponovo srela na sceni, iščezlo je moje sažaljenje, a pojavilo se čuđenje i respekt, respekt…

*Odlomak iz hit knjige o Danilu Bati Stojkoviću koja se dobija na poklon uz Nedeljnik (u knjizi možete da pročitate poseban osvrt na Žiku Stojkovića i “siminovce”)

***

Nedeljnik i u novom broju od 22. oktobra donosi novu poklon knjigu iy hit edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Mond diplomatik na srpkom jeziku.

Napravi svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 22. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Bati Stojkoviću, a u narednom broju ćete moći da čitate nepoznate priče iz života još jednog velikana – Zorana Radmilovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is glumci-dole.jpg