Najuglednije paše Osmanskog carstva sto-je oko crvenog tepiha na čijem je centru ru-mena jabuka. Dečak sa turbanom, sav u kadi-fi, zadao im je zagonetku – uzmite jabuku, a da ne zgazite na tepih. Rešenja nije bilo, a onda je Mehmed II, sin sultana Murata II, savio tepih, uzeo jabuku i zagrizao je. Mnogo godina kasnije, kada je osvojio crvenu jabuku iz snova svih sultana, Konstantinopolj, dobio je nadimak Osvajač.

O tom njegovom poduhvatu i stvaranju Otomanske impe-rije u 15. veku, govori nova dokumentarno-igrana serija „Rise of Empires: Ottoman“, u turskoj produkciji (turski scenaristi, turski glumci, turska režija), koju emituje Netfliks.

Serija prikazuje genijalnost mladog sultana Mehmeda. Nje-gova opsada Konstantinopolja bila je 24. po redu i svestan da su prethodne 23 bile završene neuspešno, bio je vrlo pažljiv u pripremi za bitku. Do detalja je razradio nove metode i prime-nu do tada retko viđanih sredstava.

On je od evropskih konstruktora nabavio do tada neviđe-ne topove, koji su izbacivali đulad u prečniku od dva i po me-tra. Takvi topovi su, zbog želje da u kontinuitetu dejstvuju po zidinama grada bez tehničkih problema, bili iznutra oblože-ni bronzom.

„Veliki broj crkvenih zvona sa Balkana je otopljen da bi bili napravljeni unutrašnji zidovi topova od bronze“, rekao je jedan od istoričara u seriji, izvesni Robert Krouli.

„Takva izjava nije istorijski utemeljena u dostupnim dokazima“, tvrdi za Nedeljnik istoričar Dejan Ristić. „U islamu po-stoji verovanje da su duše mrtvih nastanjene u vazduhu i da ih zvonjava crkava ometa u mirnom počivanju, ali ne posto-je dokazi da je Mehmed poharao balkanske crkve pred napad na Konstantinopolj. Na Svetoj Gori su manastirska zvona ski-nuta tek 1491. godine.“

Šta je od svega što serija prikazuje istina i kakav je bio srpski uticaj na pad Konstantinopolja, u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 6. februara, odgovaraju prof. dr Vladimir Stanković, vizantolog, i istoričar Dejan Ristić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.