Nemci su glasali za promene: Socijaldemokratska partija pobedila je Hrišćansko-demokratsku uniju kancelarke Angele Merkel sa mršavih 1,6 odsto, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima objavljenim u ponedeljak rano ujutro, objavio je Njujork tajms.

Savezna nemačka izborna agencija objavila je rezultate u 4:30 po lokalnom vremenu.

Mala razlika znači da se socijaldemokrate, sa samo 25,7 odsto glasova, moraju udružiti s drugim strankama kako bi formirale vladu. A u složenoj jednačini koja se može zahtevati u Nemačkoj za formiranje vlade, moguće je da ako pobednička stranka ne uspe da ubedi druge partije da joj se pridruže, da stranka koja je na drugom mestu da kancelara.

Pregovaranje oko formiranja koalicije moglo bi potrajati nedeljama, ako ne i mesecima, ostavljajući jednu od najznačajnijih evropskih demokratija suspendovanom u nekoj vrsti limba u kritičnom trenutku kada se kontinent još uvek bori da se oporavi od pandemije, a Francuska – nemački partner na čelu Evrope – očekuje svoje izbore na proleće.

Izbori u nedelju označili su kraj jedne ere za Nemačku i Evropu.

Više od jedne decenije Angela Merkel nije bila samo kancelarka Nemačke, već i lider Evrope. Ona je upravljala svojom zemljom i kontinentom kroz uzastopne krize i u tom procesu pomogla Nemačkoj da postane vodeća evropska sila po prvi put od Drugog svetskog rata.

Prolomio se urlik zadovoljstva u sedištu Socijaldemokratske partije kada su u nedelju rano uveče objavljeni izlazni izbori.

Ubrzo su pristalice skandirale „Olafe! Olafe! “ dok je Olaf Šolc, njihov kandidat, izašao na binu da se obrati okupljenima.

„Ljudi su glasali za S.P.D. zato što žele da dođe do promene vlasti u ovoj zemlji i zato što žele da se sledeći kancelar zove Olaf Šolc“, rekao je on.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-506-od-23-septembra/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.