Francuski građanski pokret „Žuti prsluci“ najavio je za sutra nastavak protesta širom Francuske i posle požara koji je zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu, jer su mnogi pripadnici protesta nakon šoka i tuge dodatno nezadovoljni vlašću, javila je agencija AP.

Neki „žuti prsluci“ su uprkos finansijskim problemima, dali donacije za obnovu katedrale, ali smatraju da njihove zahteve i dalje „ne čuje“ predsednik Francuske Emanuel Makron.

Francuski predsednik se posle požara obratio naciji i govorio o obnovi Notr Dama, dok je građanski pokret očekivao da će Makron doneti i odgovore na društvenu krizu i demonstrancije započete u novembru.

Francuski mediji su preneli da su se mnogi „žuti prsluci“ osetili ogorčeni pošto je nekoliko kompanija i bogataša nekoliko sati posle gašenja požara obećalo donacije od nekoliko stotina miliona evra za obnovu katedrale, dok njihovi zahtevi nisu još ispunjeni.

Građanski pokret će sutra 23. subotu zaredom održati proteste u Francuskoj.

Pokret protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsednika Emanuela Makrona. Protesti čiji broj svake subote varira, ne jenjavaju uprkos ustupcima vlasti.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.