Zurof: Poništiti odluku o zabrani posete Vučiću

0
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Centar “Simon Vizental” pozvao je hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti koncentracioni logor Jasenovac, prenose mediji.

U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra “Simon Vizental”, istoričar Holokausta Efraim Zurof uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posledice takve odluke.

Zurof upozorava da tako “surova i neshvatljiva mera” može samo da pogorša tenzije između Beograda i Zagreba, navodi se u saopštenju ovog centra.

Zurof je u pismu naveo da pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

“Zabraniti predsedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske”, navodi se u pismu Zurofa.

Zurof je zatražio od hrvatske ambasadorke u Izraelu da preda pismo odgovrnim vlastima u Zagrebu i pozove ih da nađu način da isprave, kako je ocenio, “njihovu nemudru i nesrećnu odluku”.