Zukorlić najavio povlačenje iz politike ako ga izaberu za reisa u BiH

0
Foto Profimedia

Politika neće biti više u fokusu njegovog delovanja ukoliko bude izabran za vrhovnog poglavara IZ u BiH, najavljuje Muamer Zukorlić.

Muamer Zukorlić, dugogodišnji predsednik i glavni muftija Mešihata IZ u Srbiji, aktuelni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja (SPP), sada kandidat za vrhovog poglavara IZ u BiH, kaže da je za njega to velika čast, a ako bude izabran, politiku će ostaviti po strani i posvetiti se funkciji reisu-l-uleme.

Zukorlić je u opširnom intervjuu za sarajevski Kliks rekao da su njega za tu funkciju kandidovala muftijstva iz Sandžaka, Bihaća, Švajcarske, Francuske, zemalja Beneluksa i Velike Britanije.

Objašnjava da njegov pristup nije da treba sve menjati u Islamskoj zajednici.

To je, ističe, tradicionalna organizacija koja iza sebe ima vek i po organizovanog rada i iskustva u ovoj formi.

“To je ogroman kapital u njenom razvoju. Naredni mandat bi trebalo da bude period unapređenja IZ-a, a ne raskid sa svim onim što je do sada bilo. Svakako, sve ono što je dobro bih podržao, međutim, postoje stvari na koje sam u svom programu jasno ukazao i za koje smatram da ih treba unaprediti”, kaže Zukorlić.

Naglašava da je to dovršetak procesa ostvarenja pune slobode u institucionalnom smislu i autonomnosti Islamske zajednice od ostalih društvenih faktora.

“Tu pre svega mislim na političke faktore, a ponajpre na vladajuće političke faktore, jer mi se čini da se nismo oslobodili toga”, kazao je Zukorlić.

Govoreći o svom političkom angažmanu i i kako misli da će se to odraziti na njegovu kandidaturu za reisu-l-ulemu, Zukorlić je rekao da nema nikakvih pravnih smetnji da bude kandidat te da je prošao sve pravne i saborske komisije.

“U slučaju da budem izabran, nespojivo je da budem reisu-l-ulema i politički aktivan. Pozicija reisa zahteva posvećenost sto posto i ne bih imao ni mogućnost da se time bavim, a osim toga, ne stoji da obavljam i političku funkciju, ni po suštinskim ni formalnim načelima. Svoje političke aktivnosti bih ostavio po strani i posvetio se funkciji poglavara”, zaključio je Zukorlić.