Prema istraživanju objavljenom u „Journal of Clinical Periodontology“, kod pacijenata koji su oboleli od kovida-19 verovatnoća da će se razviti komplikacije je bar tri puta veća ako osoba ima problema sa desnima, prenosi ova otkrića portal N1.

Studija je sprovedena na više od 500 pacijenata obolelih od kovida-19, a otkriveno je da je oni koji imaju problema sa desnima imaju bar tri puta veće šanse da budu primljeni na jedinicu intenzivne nege.

Kod tih pacijenata je četiri puta veća verovatnoća da će im trebati respirator, a verovatnoća od smrtnog ishoda veća je za devet puta nego kod onih koji nemaju problema sa desnima.

“Oralna nega trebala bi da bude deo zdravstvenih preporuka kako bi se smanjio rizik od teških ishoda kovida-19”, rekao je profesor Lior Šapira, predsednik Evropske federacije za parodontologiju (EFP).

Parodontitis je ozbiljan oblik bolesti desni koji pogađa oko polovinu odraslih osoba u  celom svetu. On prouzrokuje upalu zubnog mesa, a ako se ne leči, može da se proširi cielim telom. Ovo istraživanje je pokazalo vezu između parodontitisa i komplikacija koje prouzrokuje kovid-19, piše Medical xpress.

Studijom je obuhvaćeno 568 pacijenta kojima je dijagnostikovan kovid-19 u periodu između februara i jula 2020. godine.

Njih 40 imalo je komplikacije, a 528 nije. Prikupljene su informacije o bolestima desni i drugim faktorima koji bi mogli da budu povezani sa komplikacijama koje prouzrokuje kovid-19, uključujući indeks telesne mase, astmu, pušenje, dijabetes i krvni pritisak. Podaci su pokazali da je 258 pacijenata, odnosno 45 odsto imalo problema sa desnima.

Profesor Mariano Sanz sa španskog univerziteta i jedan od autora studije ustanovio je da oralne bakterije kod pacijenata sa parodontitisom mogu da zaraze pluća, što može biti posebno opasno kod onih pacijenata koji su na respiratoru.

Sanz savetuje da bi bolničko osoblje trebalo da identifikuje pacijente sa kovidom-19 koji imaju parodontitis i da bi im trebalo davati oralne antiseptike da bi se smanjio prenos bakterija.

Profesor Šapira je rekao da je veza između parodontitisa i plućnih bolesti, uključujući astmu, upalu pluća i hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) dobro utvrđena i dodao:

„Ova studija daje dodatne dokaze o vezi između oralnog zdravlja i respiratornih stanja. Parodontitis je česta bolest, ali se može sprečiti i lečiti“.

Komentar(1)

  1. ANA
    7. februara 2021. 15:59

    Nedovoljno vitamina C

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.