PSG: Zahtev za zabranu Levijatana predat tužilaštvu

0
Foto Screenshot/Levijatan/Youtube

(Beta) – Pokret slobodnih gradjana (PSG) predao je danas Republičkom javnom tužilaštvu inicijativu za zabranu udruženja “Levijatan”, navodeći da je taj pokret učestvovao u zatvaranju azila za pse “Vučjak” nedaleko od Kragujevca i hapšenju njegovog vlasnika, .

Kako je predsednik PSG Pavle Grbović rekao ispred Tužilaštva novinarima, “svima je jasno” kakvo je udruženje Levijatan i dodao da se radi o “lažnim zaštitnicima životinja, lažnim patriotama”, kao i da je reč o “jednoj paramilitarnoj organizaciji koja je u direktnoj vezi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa srpskim službama bezbednosti”.

“Poslednji u nizu slučajeva nijhovog nasilja desio se u Kragujevcu, u sadejstvu sa pripadnicima MUP-a, gde su pripadnici MUP-a stajali ispred jednog azila za pse i sprečavali ljude da udju na svoje radno mesto, dok je ekipa Levijatana unutra radila šta je radila. Onog trenutka kada paramilitarna organizacija preuzme nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, država prestaje da postoji jer gubi jedno od svojih osnovnih svojstava, a to je monopol sile”, izjavio je Grbović.

Prema njegovim rečima, oni su se okupili da bi državnom tužiocu Zagorki Dolovac dali “još jednu šansu da počne da radi svoj posao”.

“Pošto nije imala stida kada se prijavila za novi mandat, mi želimo da joj damo šansu da u tom mandatu učini nešto čega se neće posle stideti i što jeste u njenoj nadležnosti, odnosno da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za zabranu rada udruženja ili političkih organizacija”, rekao je Grbović.

Dodao je da, ukoliko Dolovac ne postupi po toj inicijativi, oni će doći opet, ali u većem broju.

“Ova akcija će se nastaviti i mi od ovoga nećemo odustati. Ne radi se samo o Levijatanu, naravno da se radi i o Srpskoj desnici i o Srpskoj časti i svim ostalim besramnim organizacijama koje maltretiraju gradjane i za koje ponavljam da su u direktnoj službi i pod direktnom kontrolom države Srbije”, ocenio je Grbović.

Vlasnik azila za pse “Vučjak” u selu Čumić nedaleko od Kragujevca, Dejan Gačić zatvoren je u noći izmedju 17. i 18. juna.

Gačić je priveden zbog sumnje da je mučio pse, dok radnici tog azila tvrde suprotno – da su te pse lečili i da su oni imali veterinarsku negu.

Volonteri tog azila organizovali su protest ispred zgrade suda u Kragujevcu 20. juna.