Zorana Mihajlović: Tri ćilima iz Srbije biće kandidovana za Uneskovu listu svetske kulturne baštine

0
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u prisustvu ministra kulture Vladana Vukosavljevića tokom predstavljanja Srpskog salona u Vladi Srbije koji je u saradnji sa NALED-om opremljen ručnim radovima. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija radi na tome da pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim budu stavljeni na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

„Početkom decembra uputićemo inicijativu Etnografskom muzeju u Beogradu da zaštitimo tri ćilima iz Srbije, pirotski, staparski i sjeničko-pešterski, na Uneskovoj listi kuluturne baštine“, rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije, prenosi Danas.

Navela je da će tu inicijativu uputiti Kordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED, ambasador Nemačke i ambasadorka Kanade.

Mihajlović je kazala da su pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim upisani u Nacionalni registar kulturne baštine Srbije, što je preduslov da bi bili na Uneskovoj listi.

„Maksimalo ćemo se potruditi da do marta naredne godine predamo zahtev za upis tih ćilima na Uneskovu listu“, rekla je Mihajlović.