Zorana Mihajlović o Petom oktobru: “Bila sam ispred Skupštine, tada smo rekli na šta ne pristajemo”

0
Foto Vladimir Živojinović za Nedeljnik

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je da je 5. oktobar jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Srbije, kada su građani odbranili izbornu volju i rekli “ne” politici koja je zemlju vodila u ratove, izolovala je od sveta i ogroman broj građana dovela na ivicu siromaštva.

„I ja sam, kao i stotine hiljada drugih građana, bila tog dana na protestu ispred Skupštine Srbije. Kao i mnogi, svesna sam da je nakon promene vlasti 2000. godine bilo mnogo izneverenih očekivanja, neiskorišćene pozitivne energije građana i volje za promenama“, navela je Zorana Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je ukazala da to ne umanjuje značaj 5. oktobra kao dana kada je u Srbiji pobedila demokratija i volja građana, želja za slobodom i budućnošću koja vodi preko mira, saradnje sa svetom, stabilnosti i ekonomskog razvoja.

„Peti oktobar nije bio dan kad je Srbija dostigla sve čemu su težili njeni građani, ali jeste dan kad su rekli na šta ne pristaju i u kakvoj zemlji žele da žive“, istakla je Zorana Mihajlović.

Na današnji dan pre 21 godinu velikim demonstracijama građana Srbije okončana je vladavina predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Protesti u centru Beograda su tada organizovani pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine.