Uoči utakmice Lige Evrope između Partizana i Mančester junajteda, prvotimac crno-belih i nekadašnje igrač gostiju Zoran Tošić pričao je za Athletic.

Kada je 2009. došao u Mančester za sedam miliona funti, 21-godišnjak je smatran jednim od najvećih evropskih talenata. Ipak, bio je to, priznaće danas, potpuno drugi nivo u odnosu na ono na šta je dotad navikao.

„Ubacili su me odmah u prvi tim. Osećao sam se kao da je potpuno drugi sport. Bilo mi je jako teško tih prvih nekoliko nedelja u Mančesteru. Lopta se kretala tako brzo na treningu, i niko je nije gubio. Sem mene. Davao sam sve od sebe, ali nije bilo dovoljno. To nije bio fudbal koji sam poznavao“, ispričao je Tošić.

„Mislio sam da mogu da igram za Junajted, ali postojao je i razlog što nisam bio na njihovom nivou. Ti igrači bili su potpuno posvećeni. Gigs je imao 36 godina, Skols 34, a trenirali su 200 odsto i živeli fudbal 24 časa dnevno. Vozili su bicikl pre treninga, a posle išli u teretanu. Kod nas u Beogradu je postojala teretana, ali je tada niko nije koristio. Sada je u srpskom fudbalu drugačije, ali tada…“, kazao je Tošić za Athletic.

Adut Partizana priznao je i da je kao dečak navijao za Junajted, još od 1999. Svideo mu se, kaže, taj tim koji nikada ne odustaje. A onda je u Mančester stigao Vidić, pa su se emocije dalje razvijale.

Athletic piše kako je Tošić bio tolika želja Aleksa Fergusona – ovaj je u njemu video sjajan potencijal za krilo – da je legendarni Škot lično išao da pledira da se Tošiću udeli radna dozvola. Na predstavljanju, Fergi je pričao i o tome da li bi Srbin mogao da postane novi Kristijano Ronaldo.

Vidić mu nije bio samo mentor, već i strogi učitelj, seća se danas Tošić.

„Jednom sam izgubio loptu na treningu, a Nemanja je počeo da viče na mene na srpskom. Slušao sam ga“, prisetio se Tošić.

Problem je bio i što se nije snalazio u Engleskoj. Nije znao ništa sem kako da od trening centra stigne do kuće. Jednog dana dogodila se saobraćajna nesreća, pa je morao da ide drugim putem. GPS ga je jedva spasao…

Tošić je igrao pet puta za Junajted, ulazeći sa klupe. Počinjao je prijateljske utakmice, a dao je gol protiv kineskog Hangžua u predsezoni 2009. Ubrzo je otišao na pozajmicu u Keln, i iako ga je ser Aleks ubeđivao da može da dostigne potreban nivo, želja za prvim timom bila je veća, pa se obreo u CSKA.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.