“Zoran Stanković je bio jedan od najboljih ministara odbrane. A ako me Šutanovac kritikuje da bi dobio mesto ambasadora u SAD, nek mu je sa srećom”: Životni intervju Petra Boškovića u Nedeljniku

0
Fotografija: Igor Pavićević

Ako bivšeg oficira poput mene pitate, naravno da sam za uvođenje vojnog roka, ali je to dug proces. To je stvar koja mora da se sagleda iz više aspekata – bezbednosnog, finansijskog i logističkog. Znate li šta vam je sve potrebno da jednu kasarnu koja je takođe devastirana vratite u funkcionalno stanje? Treba neko zaista krajnje otvoreno i iskreno da kaže apsolutno stanje u vojsci, a ne ono što bi Vučić želeo da čuje. Za 90 dana, vi možete da dobijete samo osnovnu pešadijsku obuku i ništa više od toga, ispričao je Petar Bošković, kapetan bojnog broda u penziji, čovek koji je godinama bio prvo lice Ministarstva odbrane.

Radili ste sa deset različitih ministara, sa kime ste imali najbolju saradnju?

Pokojni Zoran Stanković je bio za mene zaista jedan od najboljih ministara i zaista je učinio mnogo za vojsku. Zaustavio je sve afere, podigao je vojsku. Na to je došao Šutanovac sa jako dobrim timom i oni su zaista svom snagom radili. S druge strane ste imali Zdravka Ponoša koji započinje reformu koju mnogi nisu razumeli tada.

Ali danas se Šutanovac negativno izražava o vama na Tviteru?

Pretpostavljam da mi je to hvala za pet godina saradnje sa njim kada je to bio jedini uspešni deo njegove političke karijere. Ukoliko mu je ovo bilo potrebno da se kandiduje za mesto ambasadora u SAD, nek mu je sa srećom. Ako mi bude platio piće, oprostiću mu.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. maka

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs