Zoran Radovanović: Smrtnost od koronavirusa je dva odsto

0
Foto Đorđe Kojadinović

Rizik da se novi korona virus pojavi u Srbiji direktno zavisi od intenziteta saobraćaja sa Kinom, objašnjava za Danas epidemiolog Zoran Radovanović, dodajući da su zemlje koje primaju veći broj kineskih putnika trenutno više ugrožene.

“Australiju je prošle godine posetilo milion turista iz Kine. Mi smo imali desetak puta manje poseta, pa je samim tim i rizik manji”, kaže Radovanović.

Zoran Radovanović, međutim, kaže da postoje mere koje Srbija može preduzeti ako epidemija uzme maha.

“Naši pogranični inspektori mogu voditi računa o osobama koje dolaze iz Kine preko Beča ili Moskve. Takvim putnicima treba dati letak sa informacijama i dalje ih uputiti da se jave zdravstvenim ustanovama u gradovima u Srbiji koje posećuju”, kaže Radovanović.

Pretpostavlja se da su izvor zaraze koronavirusom životinje koje su prodavane na pijaci morske hrane u Vuhanu gde su zabeleženi i prvi slučajevi bolesti. Potvrđeno je međutim da se korona virus prenosi i sa čoveka na čoveka. Za razliku od drugih oblika koronavirusa, kao što su SARS i MERS, najnoviji koronavirus je manje opasan.

“Smrtnost za SARS je bila deset odsto, a za MERS 37 odsto. Prema trenutnim podacima, smrtnost za novi koronavirus je oko dva odsto. Dakle radi se o blažem virusu ali svakako opasnijem od gripa od koga umre jedan od 10.000 obolelih”, objašnjava Radovanović.

Sagovornik Danasa dodaje da će ozbiljnost epidemije korona virusom zavisiti od toga koliko se lako prenosi sa čoveka na čoveka.

“Ako se zaraza lako širi ljudskim kontaktom, onda je situacija ozbiljnija. Epidemija inače dolazi u najdelikatnijem trenutku. Počinje lunarna nova godina koja se proslavlja do sredine februara i u tom periodu se očekuje najveća privremena migracija, odnosno procenjuje se da će za nekoliko nedelja 400 miliona Kineza putovati”, zaključuje Radovanović.