Poljski sud zabranio je konzervativnim novinama Gazeta Poljska da štampaju nalepnice „zona bez gejeva“ koje su bile plasirane u ovonedeljnim izdanjima.

Nalepnice prikazuju crni krst kako pokriva zastavu u duginim bojama, zbog čega su izazvale kritike ambasadorke SAD-a u Poljskoj, javlja BBC.

Nije poznato da li je zabranjena samo prodaja nalepnica ili i novina. Glavni urednik Gazete Polske Tomaš Sakievič tvrdi da novine nisu povučene iz prodaje, piše Index.

Predsednik stranke Jaroslav Kačinski kritikovao je aktivizam za prava LGBT osoba i rekao da ona predstavljaju pretnju poljskom nacionalnom identitetu.

Prošlog vikenda došlo je do nasilja tokom prvog Gej Prajda održanom u istočnom poljskom gradu Bjalistok, kada su hiljade fudbalskih huligana i desničara napale LGBT aktiviste i policiju.

Gazeta Poljska opravdala je svoj potez tvrdeći da LGBT prava sadrže „sve oblike totalitarne ideologije“.

Zamenik gradonačelnika Varšave Pavel Rabiej smatra da je potez ovih konzervativnih novina sličan onom iz vremena nacističke okupacije u Poljskoj: „Nemački fašisti imali su zone bez Jevreja. Danas vidimo da se ta tradicija nastavlja i ima pobornike u Poljskoj koji rade pod okriljem vladajuće stranke i Crkve“.

Mišljenja Poljaka o homoseksualnosti se menjaju, iako je brak između osoba istog pola nije dozvoljen.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.